A Székesfehérvári Egyházmegyébe érkezett a missziós kereszt

2018. szeptember 15., szombat | 17:59

Szeptember 15-től egészen október 28-ig a Székesfehérvári Egyházmegye vendége lesz a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a missziós kereszt.

Másfél hónap alatt Bodajktól Dunaújvárosig és Makkosmáriától Tatabányáig utazik és lesz látható Ozsvári Csaba ötvösművész munkája.

Ferenc pápa egy évvel ezelőtt Rómában, a magyar püspökök ad limina látogatása alkalmával áldotta meg a 2020-ban Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) missziós keresztjét. A három méter magas kereszt azóta Magyarország számos településén megfordult már, s számtalan közösséggel találkozott. Így lesz ez a Székesfehérvári Egyházmegyében is.

A missziós kereszt következő állomásai:

Szeptember 15–21. Bodajk

Szeptember 22. Katolikus Tábori Püspökség–Katonai Ordinariátus

Szeptember 22–27. Csepel

Szeptember 28. – október 5. Mór

Október 5–12. Székesfehérvár

Október 12–18. Alsószentiván

Október 19–26. Dunaújváros

Október 26–28. Tatabánya

A missziós kereszt még a 2007-es budapesti városmisszió alkalmából készült. Az esztergomi bazilikában felállított, közel öt méter magas, bronzborításokkal díszített tölgyfakereszt Ozsvári Csaba ötvösművész (1963–2009) alkotása. Növényi ornamentikája a magyar honfoglalás kori ötvösség motívumait idézi.

A feszület ereklyetartó is: középpontjában ezüst tokban egy Szent Kereszt-ereklye van elhelyezve, körülötte, a levéldíszek fordulataiban pedig magyar szentek relikviái találhatók. A  restaurálás során öt újabb magyar (vonatkozású) szent, illetve boldog – Szent Márton, Boldog Gizella, Boldog Romzsa Tódor, Boldog Apor Vilmos, Boldog Meszlényi Zoltán – ereklyéit helyezték el a missziós keresztben, amelyet Ferenc pápa 2017 novemberében megáldott.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Kovács Tamás/MTI

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat