A Szentatya palesztin családokkal ebédelt

Kitekintő – 2014. május 25., vasárnap | 16:15

A Születés bazilikája előtti téren megtartott vasárnapi szentmiséjét követően a Szentatya a „Casa Nova” ferences kolostorban ebédelt palesztin családokkal együtt – tudósít a Vatikáni Rádió.

A 129 fő befogadására alkalmas zarándokházat 1908-ban építették, majd 1986-ban kibővítették. Teljesen független a kolostortól, amelyben 38 ferences él.

A helyi idő szerint fél 2-kor megkezdődött ebéden a pápa palesztin menekült és mélyszegénységben élő családokat fogadott asztalánál. Az öt keresztény család közül az első a családegyesítési rendszer miatt szenved Jeruzsálemben. 2002-től kezdve hivatalosan nem kapnak letelepedési engedélyt a Szent Városban. Az izraeli megszállás miatt lett betiltva, amely mindig újabb módszereket keres a keresztények és a palesztin lakosság elüldözésére Jeruzsálemből.

A második egy gázai család, akiknek gyermekét 2002-ben kitoloncolták Betlehemből a Születés bazilikájában történt eseményeket követően. A harmadik család Beit Jala-ból való: elvesztették földjüket, amelyet az izraeliek kisajátítottak a Betlehemet és Jeruzsálemet elválasztó fal építéséhez. A negyedik család jeruzsálemi. Fiukat bebörtönözték, mert részt vett a tüntetéseken, ahol a Szent Város és a palesztin területek felszabadítását kérték. Az ötödik család Izrael északi részéről származik, Iqrit keresztény faluból. 1948-ban űzték el őket saját falujukból, amikor Izrael Államot létrehozták.

Sok keresztény ehhez hasonló okok miatt hagyja el a Szentföldet. A menekülés fő indokai az izraeli megszállás és annak következményei. Természetesen vannak gazdasági okai is, mert a palesztin területeken és Gázában a gazdasági helyzet olyan nehéz, hogy számos család külföldön keres jobb megélhetési körülményeket – nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak Giuseppe Hazboun, a Pápai Misszió Palesztináért segélyprogramok felelőse.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria