A Szentek Ügyeinek Kongregációja egy Romero érsekkel kapcsolatos csodát vizsgál

2017. március 6., hétfő | 16:40

Hosszú és számos ellenkezéssel kísért eljárást követően 2015. május 23-án avatta boldoggá Ferenc pápa Óscar Arnulfo Romero y Galdámez San Salvador-i érseket, elismerve, hogy a hit iránti gyűlöletből ölték meg. A szentté avatásához szükséges csoda a Szentek Ügyeinek Kongregációja elé került.

Óscar Arnulfo Romero y Galdámez érseket szentmise bemutatása közben, az oltárnál lőtték le 1980. március 24-én, az Isteni Gondviselés Nővérei elfekvőkórházának kápolnájában. A nyomozás során kiderült, hogy a bérgyilkost Roberto D’Aubuisson, a nacionalista ARENA párt vezetője bízta meg a merénylettel, mert a San Salvador-i főpásztor szót emelt amiatt, hogy a hadsereg erőszakoskodott a szegényekkel.

Vincenzo Paglia érsek, a Pápai Életvédő Akadémia elnöke, Romero érsek szenttéavatási ügyének posztulátora megerősítette, hogy február 28-án lezárult a közbenjárására megtörtént csoda vizsgálatának egyházmegyei szakasza, és a dokumentáció megérkezett Rómába. Amennyiben a Szentek Ügyeinek Kongregációja is elismeri a csodát, felgyorsul az eljárás.

Paglia érsek elmondta, hogy egy hét hónapos várandós asszony esetéről van szó, akinek terhessége alatt olyan súlyos komplikáció lépett fel, amely veszélyeztette mind a magzat, mind az édesanya életét. Az asszony barátai Romero közbenjárását kérték, és néhány héttel később megszületett a kisbaba, akinek vizsgálati eredményei rendben voltak, a csodás gyógyulást mutatták, és az édesanya is életben maradt. Az ügy kivizsgálása érdekében létrehozott egyházmegyei bíróság megvizsgálta az adatokat, meghallgatta a tanúkat: az édesanyát, a barátokat, az orvosokat.

A posztulátor fontosnak tartja, hogy elterjedjen a vértanú érsek tisztelete, mert napjainkban, amikor a kábítószer-kereskedő, bűnöző bandák erőszakoskodása sújtja Salvadort, amikor sok országban felélednek a konfliktusok, másutt pedig a bezárkózás lelkülete uralkodik, mely falak építéséhez vezet, nagy szükség van a példaértékű tanúságtételre. Paglia érsek hozzátette, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy Salvadorban még mindig ellenállásba ütközik Romero érsek szentté avatásának ügye, pedig a tanúságtétele gyökeresen evangéliumi. Amikor a 2015-ös szertartás után a pápa fogadta a közép-amerikai ország püspökeit, nem véletlenül beszélt arról, hogy halála után is folytatódik mártíromsága.

A posztulátor beszámolt arról is, hogy több megmagyarázhatatlan gyógyulás is történt Romero érsek közbenjárására, az egyik Panamában, a következő – a San Salvador-i vértanú főpásztor alakját középpontba állító – ifjúsági világtalálkozó helyszínén.

Elmondta továbbá, hogy jól halad Rutilio Grande boldoggáavatási eljárása is. Grande Romero barátja volt, 1977. március 12-én gyilkolták meg a hit iránti gyűlöletből, és halála megerősítette az érsekben a szegények iránti bátor elkötelezettséget.

Forrás és fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
-nem-rovidultem-meg-folszenteltsegemben-beszelgetes-biro-laszlo-puspokkel-hivatasrol-betegsegrol
„Nem rövidültem meg fölszenteltségemben” – Beszélgetés Bíró László püspökkel hivatásról, betegségről

Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferense, május 21-én ünnepli püspökké szentelésének 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból felkerestük őt a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban.

13:01
megindito-kepek-es-tanusagtetel-fogvatartottak-adtak-elo-szent-adorjan-legendajat
Megindító képek és tanúságtétel – Fogvatartottak adták elő Szent Adorján legendáját

Családok ülnek kis körökben a balassagyarmati volt vármegyeháza dísztermében; lelkesen beszélgetnek, mosolyognak, nevetnek, már-már idillinek tetsző a pillanat. Csakhogy ez egy rendkívüli találkozás a városi börtön fogvatartottjai és családtagjaik között.

2019. május 20., hétfő