A Szentföldi Ferences Kusztódia vikáriusa: A földi poklot éli meg Gáza lakossága

Kitekintő – 2023. október 29., vasárnap | 17:35

Ibrahim Faltas OFM a földi pokolhoz hasonlítja a gázai övezet lakosságának szenvedését „háborús naplójában”, amelyet a Sir hírügynökségnek küldött október 28-án. Az egyiptomi születésű szerzetes elmondta, hogy a kommunikáció megszűnése miatt nincs híre a gázai latin plébániáról.

„Ferenc pápa tegnap, október 27-én böjti, bűnbánati és imanapot hirdetett a világ békéjéért. A világ összefogott, imádkozott, átérezte a háború borzalmainak fájdalmát. De az egység e napjának vége felé a lemélyebb elkeseredés következett. Gázát elzárták a kommunikációs csatornáktól, miközben az égből, a tengerről és a szárazföldről támadják.

Gáza lakosságára gondolok, amelyet megtépáztak, megtámadtak, elnyomtak, magára hagytak, megfosztottak minden jogától és méltóságától anélkül, hogy a világ képes lenne a segítségére sietni, anélkül, hogy láthatná, átérezhetné, osztozna fájdalmában.

Ez volt a legrosszabb éjszaka október 7-e óta” – írta a Szentföldi Ferences Kusztódia vikáriusa.

Leírja, hogy Jeruzsálemben már éppen újra megnyitották az iskolákat: „Nemcsak amiatt aggódtam, hogy hirtelen megszakadt az oktatás, de szükségét és lehetőségét éreztem annak, hogy a gyerekek néhány órát megpihenhessenek a félelem és a feszültség elől egy nyugodt helyen. De még ezt a támaszt is megtagadták a gyerekektől. A képek, a videók, a személyes történetek olyanok, mintha a pokolról szólnának. Ez nem túlzó összehasonlítás. Nagyon sok erőszakot láttunk a háborúkban, amelyek a múltban sújtották és ma is sújtják a világot.

Jézus földjén a Gonosz jelenléte, az erőszak és a gyűlölet az elmúlt húsz napban összesűrűsödött. Láthatóvá vált a pokol, a halottak és a sebesültek, a lerombolt otthonok, templomok és mecsetek, kórházak, iskolák képében. Halljuk a háttérben a szirénák hangjában. Érezzük a súlyossá vált légkörben, amelyet halál és szenvedés jár át.

Ennek a háborúnak az ártatlan áldozatai nem érdemlik meg ezt a földi poklot” – írta Ibrahim Faltas.

„A remény fényét gyújtották meg tegnap Jeruzsálemben, ahol két hét kényszerű megszakítás után a Szentföldi Ferences Kusztódia szerzetesei végigjárták a Via Dolorosát, hogy Jézus keresztútjára emlékezzenek és a békéért imádkozzanak. Jelen volt a latin pátriárka, Pierbattista Pizzaballa bíboros és Adolfo Tito Yllana, izraeli és ciprusi apostoli nuncius, jeruzsálemi és palesztinai apostoli küldött. Velük együtt sok hívő, helyi keresztény csatlakozott hozzánk, egyesülve a világgal az imádságban, ahogy Ferenc pápa kérte. Láttam a szomorúságot a gyerekek szemében, a mélységes aggodalmat a felnőttek szemében, imádkoztam, hogy lássam a reményt, amely mihamarabb eltünteti mindenki szeméből az elkeseredést.

1986. október 27-én II. János Pál pápa összehívta a világ nagy vallásainak vezetőit és képviselőit egy történelmi jelentőségű imatalálkozóra a békéért, amelyet »Assisi szellemeként« emlegetünk.

Azóta és öröktől fogva az ima az egyetlen fegyver, amelyet a népek a kezükbe vehetnek.

Ezek a népek a túl sok évnyi feszültség után elfáradtak és elcsüggedtek, és most azt látják, hogy romokban hever a lehetőség, hogy felépítsék a jövőt. Krisztus tartsa meg mindazokat, akik szenvednek, és mutassa meg nekünk a keresztút után az igazi béke útját”.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Agensir

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria