A Szentföldi Kusztódia visszakapta a Keresztelő Szent János-templom területét a Jordán folyó partján

Kitekintő – 2020. november 27., péntek | 17:25

Az izraeli hatóságok újra a Szentföldi Ferences Kusztódia kezelésére bízták a Jordán folyó partján, Jézus megkeresztelkedésének helyszínén, a Qasr Al-Yahud település közelében található Keresztelő Szent János-templomot.

Az istentiszteleti helyet és a mellette álló kolostort 1967 óta nem lehetett megközelíteni, mert az aknamentesítés elvégzéséig elkerített katonai zóna volt.

Az izraeli és a palesztin hatóságok beleegyezésével a Halo Trust elnevezésű brit szervezet, amely aknamentesítésre specializálódott, projektet indított. Ennek keretében a Jézus megkeresztelkedésének színhelyeként számontartott területről közel négyezer aknát távolítottak el. Ez a régióban jelen levő nyolc egyház számára lehetővé tette, hogy újra tulajdonába vegye saját épületeit. Ezek közé tartozik a katolikus, a görög ortodox, az örmény, a kopt, az etióp, a román, a szíriai és az orosz ortodox egyház.

A Szentföldi Kusztódia ferences atyái 1641-ben kezdték meg zarándoklatok szervezését a Jordán folyóhoz. Ibrahim Faltas elmondása szerint „1920 elején elkezdtek földterületeket vásárolni és terveket indítani templomok építésére. 1933-ban építettek egy kápolnát, amely ma gyakorlatilag a folyóparton áll. A Keresztelő Szent Jánosról elnevezett templom 1935-ből származik”.

„A hely hozzáférhető és használható lesz, és az elkövetkező hónapokban megkezdjük az egész ingatlan helyreállításának és hasznosításának átfogó munkálatait. Imahelyeket hozunk létre, amelyek lehetővé teszik a zarándokok számára, hogy intenzívebb élményben részesüljenek” – tájékoztatott Leonardo Di Marco, a Kusztódia műszaki igazgatója.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria