A szentségimádás Krisztus-központúvá teszi az életünket – Varga László a pécsi szabadegyetemen

Hazai – 2020. január 24., péntek | 19:37

2020-ban is folytatódik a Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi előadás-sorozata; témája továbbra is az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. A január 22-i előadás központjában az Úr Jézussal való találkozás állt, amely a szentségimádásban is megvalósul. A meghívott előadó Varga László kaposvári megyéspüspök volt.

Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó köszöntőjében az emberi és az isteni jelenlétről beszélt: „Életünket jelenlétben tapasztaljuk meg, jelen vagyok valahol.” E jelenlétnek sokszor korlátait látjuk: szeretnénk máshol lenni, mint ahol vagyunk, szeretnénk teljesebben jelen lenni, mint ahogy képesek vagyunk. Az Eucharisztia nagy ajándéka számunkra, hogy hisszük és tapasztaljuk, hogy Isten jelen van az életünkben. Nem töredékesen, nem időnként, nem csak akkor, amikor számunkra fontos. A szentségimádás arra is késztet, hogy adjunk időt, lehetőséget magunknak, hogy jelen legyünk a saját életünkben. Ez csak úgy történhet meg, hogy nemcsak egyszerűen elidőzünk a létnél, önmagunk jelenléténél, hanem annak a valóságnak fényében tesszük ezt, aki az Isten. „Akkor saját magunk vagyunk, akkor megszűnik az idő, akkor a tér része más dimenziót kap, és a kapcsolatok is más értelmet nyernek” – fogalmazott Udvardy György érsek.

Varga László kaposvári megyéspüspök előadását személyes tanúságtétellel kezdte: „A szentségimádás számomra – a csendes szentségimádás – a »jobbik rész« felfedezése. Jézus elmegy családlátogatásra Mártához és Máriához. Márta sürög-forog, és mindent megtesz, hogy kiszolgálja a vendéget, Mária pedig semmit sem csinál, csak ül Jézus lábainál. Jézus megdicséri, amikor Márta számonkéri a testvérét, hogy Mária a jobbik részt választotta.”

Kereszténységünk, kultúránk elveszítette a jobbik részt, a szemlélődést. Mindent az aktivitás oldaláról közelítünk meg, a saját cselekedeteink, a saját projektjeink, a saját módszereink oldaláról. Az a lényeg, hogy mi mit tudunk megtenni, hogyan tudjuk megtenni. Akik felfedezték a jobbik részt, azok azt ünneplik, hogy Isten mennyi mindent megtett, miközben asszisztálunk hozzá, amikor szükség van rá – hangsúlyozta a kaposvári főpásztor.

„A lelki élet mesterei a századok során arról beszélnek, hogy a cselekedetnek és az imának ki kell egészítenie egymást. Szükség van szolgáló szeretetre és szemlélődésre, amikor »édeskettesben« vagyunk Jézussal. Természetesen szükség van tanúságtételre is.

Ha a csendből fakad a szó, annak ereje van. 

Ha a csendes jelenlétből fakad az akció, akkor nem égünk ki, akkor nem csavarodunk magunk köré, a saját dicsőségünk, a saját teljesítményünk köré, hanem aköré, akitől mindez kaptuk. Krisztus-központúvá tudja tenni az életünket” – hangsúlyozta előadásában Varga László kaposvári megyéspüspök.

A Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi előadás-sorozata Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita előadásával folytatódik február 19-én, szerdán 18 órakor a pécsi Magtár Látogatóközpontban.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Harasztovics Arnold

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria