A szentszéki sajtószóvivő Robert Sarah bíboros előadásáról: Nem terveznek liturgikus reformot

Kitekintő – 2016. július 13., szerda | 17:20

Nemrég Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa előadást tartott Londonban a szentmiséről, nevezetesen a szembemisézésről. Mivel szavait felkapta a sajtó, és nem helyesen értelmezte, Federico Lombardi szentszéki szóvivő pontosító jegyzetet tett közzé.

Továbbra is érvényes a Római Misekönyv általános rendelkezéseinek 262. pontja: „A főoltár lehetőleg elmozdíthatatlan és felszentelt oltár legyen, amelyet a faltól elválasztva úgy kell felállítani, hogy könnyen körüljárható legyen, és a néppel szemben lehessen misézni. Olyan helyet foglaljon el, hogy valóban központ legyen, amelyre önként ráirányul a hívők egész közösségének figyelme.”

Ferenc pápa az Istentiszteleti és Szentségi Kongregációnál tett látogatásakor kifejezetten emlékeztetett rá, hogy a szentmise-bemutatás „rendes” formája a VI. Pál által közzétett misekönyv (misszálé), „rendkívüli” a XVI. Benedek által engedélyezett forma, a Summorum pontificum kezdetű motu proprio által megjelölt céllal és módozatokkal, de ez nem foglalhatja el a „rendes” helyét – vagyis a háttal misézés csak rendkívüli esetekben és céllal engedélyezett.

Nincs szó arról, hogy a következő adventben új liturgikus direktívák jelennek meg, amint ezt egyesek helytelenül kikövetkeztették Robert Sarah bíboros kijelentéseiből. Jobb elkerülni a liturgiával kapcsolatban ilyen kifejezéseket, mint a „reform reformja”, mert ez félreértelmezésekre ad lehetőséget.

Lombardi nyilatkozata végén hozzáfűzi:. „Mindezt egyetértésben megbeszélték, amikor a pápa fogadta Sarah bíborost, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusát.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Farodiroma.it

Magyar Kurír