A szentszéki szóvivő nyilatkozata XVI. Benedek és Sarah bíboros könyve és a papi cölibátus kapcsán

Kitekintő – 2020. január 13., hétfő | 20:19

Az emeritus pápa és az Istentiszteleti Kongregáció prefektusa, Robert Sarah bíboros a francia Fayard kiadónál január 15-én megjelenő kötetben a papi cölibátus kérdésével foglalkoznak, amely témáról Ferenc pápa már több alkalommal szólt.

A Szívünk mélyéből címet viselő kötet megjelenésének hírét a Le Figaro francia napilap jelentette be január 12-i, vasárnapi számában, néhány bekezdést is idézve a könyvből. Matteo Bruni, a Szentszék Sajtótermének igazgatója január 13-án, hétfőn újságírói kérdésekre válaszolva nyilatkozott.

„A Szentatya álláspontja a cölibátusról ismert. Panamai útjáról visszatérőben a repülőgépen tartott sajtótájékoztatóján Ferenc pápa megállapította: „Eszembe jut Szent VI. Pál pápa egy mondata: „Inkább meghalok, minthogy megváltoztassam a cölibátusra vonatkozó törvényt”. Továbbá a pápa hozzátette: „Személy szerint úgy gondolom, hogy a cölibátus ajándék az Egyház számára. Nem értek egyet azzal, hogy megengedjék a cölibátus választhatóságát. Csak néhány távoli, helyi jellegű megoldás maradna – gondolok itt a csendes-óceáni szigetekre... [...] amikor felmerül a lelkipásztori szükséglet, a pásztornak a hívekre kell gondolnia.”

Azzal kapcsolatban pedig, hogy ez a téma miként illeszkedik be a Pánamazóniáról és a régió evangelizálásáról tartott szinódus általános munkájába, a szinódus záróülésén Ferenc pápa hangsúlyozta: „Nagyon örültem, hogy nem lettünk ezeknek a szelektív csoportoknak az áldozatai, amelyek csak azt akarják látni a szinódusból, hogy milyen döntés született erről vagy arról az Egyházon belüli kérdésről, és tagadják a szinódus lényegét, amely négy szempontból végzett elemzésből állt: pasztorális, kulturális, társadalmi és ökológiai” – nyilatkozta a pápa szavait idézve a szentszéki szóvivő az újságíróknak.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria