A szenvedések közepette tekintsünk Krisztus keresztjére – A vajdasági Versec kápolnájának búcsúja

Külhoni – 2023. szeptember 22., péntek | 11:08

A vajdasági Versec zarándokhellyé vált hegyi kápolnájának búcsúján, Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén, szeptember 14-én immár hagyomány, hogy Német László SVD belgrádi metropolita érsek, nagybecskereki apostoli kormányzó mutat be szentmisét. Idén a Szent Gellért-plébániatemplomban volt az ünnepi szentmise.

Koncelebrált Böcskei László nagyváradi, Pál József Csaba temesvári és Martin Roos nyugalmazott temesvári megyéspüspök, valamint a Nagybecskereki Egyházmegye és a Belgrádi Főegyházmegye papjai. A szentmisén jelen volt a román pravoszláv testvéregyház képviselője is, Jeronim püspök.

A szentmisén a Nagybecskereki Egyházmegye, a Belgrádi Főegyházmegye hívei, valamint svájci (Bázel) támogatók vettek részt, akik idén ünnepelték a testvérvárosi kapcsolat 30. évfordulóját.

Német László érsek prédikációjában rámutatott, hogy a mai világban különféle tragédiák történnek: közelünkben háború dúl, amely már második éve tart, Afrikában még több a háború, számos természeti katasztrófát élünk meg, mint például a marokkói földrengés vagy az árvíz Líbiában, amely több mint tízezer emberéletet vett el.

A világunkban előforduló sok fájdalomra nézve úgy tűnik, hogy a gonoszság, a balesetek és a tragédiák tengerében élünk. Halálról és mulandóságról beszélünk. Mindezeket látva az ember kételkedhet az élet, a világ fejlődésében, de a mai ünnep azt a perspektívát adja, hogy a szenvedés tengerében kiemelkedik Krisztus keresztje – hangsúlyozta az érsek. A prédikáció végén arra buzdította a híveket, hogy mindennapi életükben, amikor nehézség éri őket, amikor szenvednek, tekintsenek Krisztus keresztjére.

A szentmise végén a plébános, Palatinus Alen köszöntötte a jelenlévőket és köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek az ünnepség előkészítésében, valamint külön köszönetet mondott az érseknek és püspököknek, akik szerb, magyar és német nyelven mondták el prédikációjukat.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria