A szeretet alapelve az odaadás – Ökumenikus találkozót tartottak a családokért Budapest belvárosában

Hazai – 2020. augusztus 28., péntek | 19:00

Kiáltó hang címmel szerveztek ökumenikus találkozót az Isten által elgondolt családért Budapesten, a Deák Ferenc téri evangélikus templom előtt augusztus 22-én.

A rendezvényen felszólalt Székely János szombathelyi megyéspüspök; Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita; Kurdi Zoltán metodista lelkész; Magyarné Balogh Erzsébet református lelkész, a Református Missziói Központ vezetője; Prazsák László és Csilla, az Imádság Háza dicsőítő szolgálata; Sándor Frigyes evangélikus lelkész; Tárkányi Ákos szociálpolitikus és Vágvölgyi Gergely, a Vasárnap.hu katolikus portál főszerkesztője.

A programot Kocsis Fülöp beszéde zárta, aki megfogalmazta ennek az évente megrendezett összejövetelnek a lényegét. Az Atya, a Fiú és a Szentlélek szeretik egymást, tökéletes szeretetközösségben vannak. Ennek a szeretetközösségnek pedig az odaadás az alapelve és mozgatórugója – hangsúlyozta az érsek-metropolita. Az Atya szereti a Fiút, és odaadja magát neki. Így válhat lehetségessé, hogy a Fiú teljesen olyan Isten, mint az Atya, semmivel sem kevesebb, semmiben sem más, tökéletes Isten. A Fiú mit tesz, amikor megkapja az istenséget? Teljesen visszaadja magát az Atyának, semmit vissza nem tartva. Kettejüknek ez a szeretetkapcsolata maga a harmadik isteni személy, a Szentlélek.

Isten = szeretet; szeretet = Isten. Ahol szeretet van, ott van Isten. Ahol a fiú és a lány szeretik egymást, ott van Isten. Ez minden szeretetkötelék esetében így van, mindegyikben benne van Isten.

Ha Isten maga a szeretet, nem lehetséges, hogy egyedül legyen. Nem ülhet egyedül egy trónon a világ felett, várva, hogy kit szeressen. És nem is játékszerként alkotta meg a világegyetemet, azért, hogy legyen mit szeretnie.

Az Istennek nincs szüksége a világra: abszolút tökéletes, megvan nélkülünk. Viszont a szeretet csak közösségben lehetséges, aminek az alapelve az odaadás. Ha megértjük, hogy Isten a szeretet, és a szeretet alapelve az odaadás, akkor megértjük a házasságot, az emberi kapcsolatokat és a világ mozgatórugóját is. Mert a világot, amit ez a szerető Isten alkotott és teremtett, szintén a szeretet mozgatja – magyarázta Kocsis Fülöp.

Mi, emberek, akik az Isten képére vagyunk teremtve, csakis ebben a szeretetben tudunk kibontakozni. Akkor lehetünk boldogok, amikor szeretünk és minket is szeretnek. Vagyis amikor a szeretetben odaadjuk magunkat, és a másik is nekünk adja magát. Ebben a kölcsönös szeretetben másoljuk le az Istennek ezt a tökéletes, boldog kapcsolatát a közösségben.

Odaadni egymásnak önmagunkat csodálatos dolog. Amikor ez nem valósul meg, mert csak az egyik adja oda szíve szeretetét, az nagyon fájdalmas tud lenni, a legnagyobb sebek ekkor keletkeznek, amikor szeretet nem talál viszonzásra.

Olyan életet, társadalmat, családokat kell felépíteni, ahol ez az önátadás kölcsönösen megvalósul. Biztos lehetek abban, hogy minél több szeretetet adok, annál nagyobb szeretet lesz a családomban, a világban. Nem kapom vissza? De akkor is adom. Mert a szeretettel nem kereskedni akarok: nem csak akkor adom, ha visszakapom. Az nem szeretet, az önzés volna. Ha szeretetet adok, jó esetben vissza is kapom. Ez a házasság, de a társadalom és általában az emberi kapcsolatok alapja is. Ezt szeretnénk megőrizni, építeni – mondta az érsek-metropolita.

Az előadásról szóló bővebb beszámoló ITT olvasható.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria