A szíriai földrengés helyszínein segít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Kitekintő – 2023. február 7., kedd | 17:01

A február 6-án bekövetkezett földrengések által sújtott szíriai településeken, Aleppóban és az ország északi területein súlyos károkat szenvedett városokban két mobil orvosi rendelőt állít szolgálatba a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ), a magyar kormány támogatásával. A humanitárius program elindítására Szíriába utazik Solymári Dániel, az MMSZ nemzetközi programjainak vezetője.

A jelentések szerint a szíriai háború által sújtott településeken, különösképpen Aleppó és Dzsabla városában óriási pusztítást végeztek a február 6-án, hétfőn történt földmozgások. A háború utáni felújítási munkálatok még nem fejeződtek be, így a heves összecsapások helyszínein kártyavárként dőltek össze a lövésekkel, robbanásokkal meggyengített szerkezetű házak. Aleppóban harmincezer ember otthona sérült vagy semmisült meg a katasztrófa során.

A háború után lábadozó országban korlátozott mértékben állnak rendelkezésre a vészhelyzetkezelési és egészségügyi eszközök, hiányos az azonnali segítségnyújtáshoz szükséges infrastruktúra.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat számos segélyprogramot valósított meg Szíriában az elmúlt évtizedben, többek között kórházat bővített és újított fel Aleppóban. A kórházi program részeként 2018-ban mozgó orvosi rendelők érkeztek a térségbe, hogy az Aleppó körüli izolált falvakban pótolják a hiányzó orvosi ellátást.

Most két ilyen mobil egységet irányítanak át a földrengések sújtotta térségbe, hogy részt vegyenek a sérültek ellátásában.

A területen szerzett szakmai tapasztalatokra és kialakított együttműködésekre alapozva a Máltai Szeretetszolgálat – Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma és a Hungary Helps Program megbízásából – szíriai karitatív partnerszervezetek bevonásával valósít meg azonnali humanitárius programot Aleppó, Latakia és Dzsabla városában.

A programot a magyar kormány ötvenmillió forinttal támogatja.

A Máltai Szeretetszolgálat által felajánlott mozgó orvosi rendelők az elsődleges tervek szerint harminc napon át segítenek a földrengések térségében.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria