A szív megtérésére buzdított Ferenc pápa az I. világháború centenáriumára emlékezve

Kitekintő – 2014. szeptember 13., szombat | 17:10

Ferenc pápa szeptember 13-án, szombaton az észak-olaszországi Redipuglia katonai emlékhelyen szentmisét mutatott be az I. világháború kitörésének centenáriuma alkalmából és lerótta tiszteletét a harcokban elesett katonák előtt. A Vatikáni Rádió tudósítása.

A Szentatya szombaton reggel Róma Ciampino repülőteréről érkezett meg Friuli-Venezia Giulia észak-olasz tartomány repülőterére. 22 év telte el azóta, amikor II. János Pál 1992. május 3-án este felkereste a redipuglia-i temetőt, ahol 100 ezer katona holtteste nyugszik, közülük 60 ezren még névtelenek. Mindannyian a magyarok számára különösen fájdalmasan hangzó isonzói csatatéren, a lövészárkokban veszítették el életüket.

A Szentatya először a közeli Fogliano osztrák-magyar temetőjét kereste fel, ahol az akkor ellenségnek számító nemzetek áldozatai várják a feltámadást.

Ferenc pápa szentmiséjére mintegy 10 ezer hívő érkezett a környező országokból: Szlovéniából, Ausztriából, Horvátországból, koncelebrált Christoph Schönborn bécsi bíboros érsek, valamint Josip Bozanic zágrábi bíboros érsek. A koncelebrálók között volt Bíró László magyar katonai ordinárius és hét tábori lelkész.

A szertartáson jelen volt a Magyar Honvédelemben szolgáló katonák mintegy 70 fős csoportja a Katolikus Tábori Püspökség szervezésében.

A pápa ez alkalommal nem nyitott autón közlekedett, hogy útját végig kísérje a mély áhítat és az emlékezet lelkülete.

Ferenc pápa június 6-án jelentette be személyesen Redipuglia katonai temetőjéhez vezető zarándoklatát az Olasz Csendőrség (Carabinieri) megalapításának 200. évfordulója alkalmából.

Magyar Kurír