A szlovák katolikus televízióban is felcsendült az eucharisztikus kongresszus himnusza

Külhoni – 2021. január 26., kedd | 11:16

Január 23-án délután négy órától ismét élő adásban közvetített magyar nyelvű szentmisét a szlovák katolikus televízió, a Lux TV. A közvetítésbe bekapcsolódva egy nagy lelki közösséget alkotva énekelhették a hívek többek közt a közkedvelt éneket: „Győzelemről énekeljen…!”

Egész januárban nem voltak hívek tömeges fizikai jelenlétében celebrált nyilvános szentmisék Szlovákiában. A járványügyi korlátozások idején az itt élő hívek többsége a tévécsatornákon és a rádiók hullámhosszain keresztül közvetített szentmisékbe kapcsolódik be imádságos lélekkel, illetve a világhálón megosztott szentmiseközvetítéseket kísérik figyelemmel.

A Lux TV pozsonyi kápolnájából múlt év áprilisa óta havi rendszerességgel sugárzott magyar szentmisék sorában a januári alkalom is ebben a helyzetben kívánt lelki táplálékul szolgálni a magyar híveknek. A szentmisébe a nyelvi szempontból vegyes családok is közösen kapcsolódhattak be, ugyanis a magyarul celebrált szentmise szövegei szlovák feliratozásban is megjelentek a képernyőn. A legutóbbi alkalommal felcsendült a közkedvelt 280/B számú ének is, az eucharisztikus kongresszus himnusza, ezzel is kifejezve, hogy továbbra is készülünk a 2021-re halasztott budapesti eseményre, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Az ökumenikus imahét kapcsán a keresztények egységéért, valamint a magyar–szlovák együttélés jegyében időszerű volt és napjainkban továbbra is helyénvaló fohászként énekelni, kérve az Eucharisztiában vándorlásunk társaként köztünk maradt Urat: „Forrassz eggyé békességben minden népet s nemzetet!”

A szóban forgó himnusz szövegét nem volt szükséges szlovákra fordítani a feliratozás előkészítésekor, ugyanis annak szlovák nyelvű szövegét sikerült megtalálni egy, még az első Budapesten rendezett eucharisztikus kongresszus évében kiadott szlovák nyelvű vallásos folyóiratban. A Kráľovná mája (Május Királynője) című folyóirat 1938. évi 7–8. duplaszámában olvasható a kongresszus szlovák nyelvű himnuszának szövege, mégpedig olyan formában, hogy annak sorai az általunk ismert és közkedvelt dallamra énekelhetők.

A szlovákiai magyarok számára Isten Igéjének vasárnapja alkalmából a szombat délutáni Lux TV által élő adásban közvetített vigíliamise mellett – melybe minden alkalommal a világhálón, a Lux TV honlapján keresztül is be lehet kapcsolódni – vasárnap reggel 8.05 órai kezdettel a szlovákiai közszolgálati rádió nemzetiségi adója, a Pátria Rádió is – 2020. március 15-e óta immár sokadik alkalommal – élőben sugárzott magyar szentmisét. Ezekbe a szentmisékbe szintén be lehet kapcsolódni a világhálón keresztül is, a rádió honlapján.

A televízió és rádió által élőben sugárzott szentmiséket Molnár Tamás pozsonyi magyar lelkipásztor, a Pozsonyi Főegyházmegye helyettes bírósági helynöke celebrálta.

Forrás: Molnár Tamás pozsonyi magyar főlelkész

Fotó: Pozsonyikatolikusok.sk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria