A Tábor-hegyi színeváltozást ünnepelték a Csíksomlyó melletti Kis-Somlyó hegyen

Külhoni – 2022. augusztus 10., szerda | 10:44

Augusztus 6-a egyházunk liturgikus hagyománya szerint a kisebb Krisztus-ünnepek közé tartozik, ekkor ünnepeljük Jézus Krisztus Tábor-hegyi színeváltozását. Szép, meghitt ünnepet ültek a Csíksomlyóhoz tartozó Salvator-kápolna búcsúján résztvevők.

Régi hagyományra tekint vissza a csíksomlyói plébániához tartozó, a Krisztus-hágójának tetején, a Kis-Somlyó-hegy csúcsán elhelyezkedő kápolna búcsúja, ahová évről évre sokan zarándokolnak el a közeli városból és a környező falvakból.

Az isteni Megváltó tiszteletére szentelt kápolnának ma is megvan a korszerű üzenete. Ezt az üzenetet tolmácsolta az ünneplő közösség számára András István kanonok, a gyulafehérvári szeminárium rektora, aki az ünnepi evangéliumból fakadó felvetés köré csoportosította mondanivalóját.

Egyrészt az Isten által reánk rótt, a hitből fakadó meghívásra mutatott rá. Kiemelte, hogy el kell fogadnunk azokat a hívásokat, melyek teljesítéséhez Isten képességet adott nekünk; így építve Isten országát egymás között.

Ezen a helyen a csend hangsúlyosan, szinte kézzel fogható módon jelen van – hangzott a második gondolatsor. – A keresztény ember nem válhat a fecsegés emberévé.

Keresztényként meg kell tanulnunk hallgatni és meghallgatni másokat, mert ez előrevisz bennünket a lelki fejlődés útján.

Harmadszor, alapvető kérdésként ott lebeg ezen a szent helyen – az Istennel való találkozás hegyén –, hogy milyen bűnöket kell kiküszöbölnünk saját életünkből, mik azok a lelki terhek és hibák, amelyet itt szívesen letennénk.

A szentbeszéd ezen részében hangsúlyozta a szónok, hogy a keresztény embernek fontos, hogy őszintén szembe tudjon nézni hibáival, és ugyanolyan hangsúlyos, hogy felismerje magában az Istentől kapott jót, az erényeket.

A szentmisét lezáró, köszönő gondolatokban Göthér Gergely helyi plébános kiemelte, hogy évről évre mind többen vesznek részt ezen a szép zarándokalkalmon, melyen együtt ünnepelhetnek a hívek és az esperesi kerület papjai.

A közös imádkozás az egyházi és a nemzeti himnuszok eléneklésével zárult.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria