A tékozló fiú nyomán – Elindult Međugorjéba a Béke Királynője-zarándokvonat

Hazai – 2019. szeptember 15., vasárnap | 20:57

Második alkalommal indult útnak szeptember 15-én, vasárnap délután a Misszió Tours és a MÁV-START Zrt. együttműködésében, közös szervezésében a Béke Királynője-zarándokvonat Budapestről a boszniai Međugorjéba.

A zarándoklatra nemcsak az anyaországból, hanem Erdélyből és Kárpátaljáról is érkeztek hívek, hogy felkeressék a „világ gyóntatószékének” is nevezett boszniai kisvárost, ahová Ferenc pápa 2019 tavaszán engedélyezte a hivatalos egyházmegyei zarándoklatok szervezését.

A szerelvényt a 2020-ban rendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére felmatricázott mozdony húzza. A fedélzeten utazó közel hatszáz zarándokot Székely János szombathelyi megyéspüspök, a zarándoklat lelkivezetője; Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár; valamint Budai László, a Misszió Tours ügyvezetője köszöntötte a Keleti pályaudvaron.

Budai László háláját fejezte ki az út megvalósulásáért. Külön megköszönte Székely János püspöknek, hogy elvállalta az út lelkivezetését, valamint Fülöp Attila államtitkárnak, hogy segítségével nehéz sorsú gyermekek és fiatalok is részt vehetnek a zarándoklaton.

Fülöp Attila államtitkár beszédében kifejtette, a zarándoklat nemcsak lelki, hanem közösségi élmény is, az összetartozás próbatétele. Az együtt zarándoklás, az egymásra utaltság, egymás segítése az, ami az összetartozást is erősíti.

Székely János püspök köszöntőjében Mózest és az égő csipkebokrot említette. E különleges találkozásban az Úr felszólította Mózest, hogy vesse le saruját, mert szent helyen áll. Međugorjéban tízezrek és százezrek vetik le saruikat, álarcaikat. A főpásztor emlékeztetett arra is, hogy Isten kitárt karokkal vár mindenkit, hiszen minden zarándokút mintája a tékozló fiú útja. „Ahhoz az Istenhez megyünk, aki végtelenül szeret minket – hangsúlyozta Székely János. – Odavisszük hozzá életünk fájdalmait, örömeit, és hazahozzuk az ő békéjét.” Beszédét követően a főpásztor Isten áldását kérte a vonaton utazókra és otthon maradt családtagjaikra.

A zarándoklatnak sok egyéb mellett része lesz a Jelenések hegyén végzett rózsafüzér imádság és a Krizsevác hegyen járt keresztút. A résztvevők felkeresik a Cenacolót, a szenvedélybetegek közösségét is. A vonat szeptember 20-án reggel érkezik vissza Budapestre.

Fotó: Gieszer Richárd

Benke Zsuzsa/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria