A temesvári egyházmegye pasztorációs irodáinak munkatársai találkoztak

Külhoni – 2020. augusztus 7., péntek | 18:14

A temesvári egyházmegye pasztorációs tevékenységében részt vevő irodák munkatársai és felelősei július 27-én tartottak szabadtéri találkozót Pál József Csaba megyéspüspökkel a Marienheim ifjúsági ház kertjében.

Az összejövetel célja részben az volt, hogy a résztvevők jobban megismerjék az egyes pasztorációs területeket, tudomást szerezzenek az ott felmerülő nehézségekről és szorosabb kapcsolatot építsenek a többi kollégával, részben pedig az együtt gondolkodás, a megoldások közös keresése.

A találkozó koordinátora és kezdeményezője Szilvágyi Zsolt pasztorációért felelős püspöki helynök, temesvár-józsefvárosi plébános volt.

Pál József Csaba püspök az összejövetelen úgy fogalmazott:

a pasztorációs csoport tagjainak inkább mozdonyoknak kell lenniük, nem pedig vasúti kocsiknak, mivel a mozdonyok húzzák maguk után a szerelvényt, ők azok, akik lelkesítik, motiválják a többieket.

A megyéspüspök bemutatta a következő pasztorációs év témáját is, hogy az irodáknak és a munkatársaknak legyen idejük az elemzésre, az egyes programok, majd pedig a közös terv kidolgozására. Jövőre a temesvári egyházmegyében Isten Igéje, vagyis a Szentírás kerül előtérbe.

Az év első felében az igeliturgia kerül a középpontba, a bibliai szövegek olvasása, a meditáció, amely általában bibliakörök keretében történik, ám – mint azt a főpásztor kiemelte – az átelmélkedett szövegek nem érnek véget ott, Isten Igéje tovább él a résztvevők lelkében.

Naponta legalább kétszer-háromszor gondolkozzunk el Isten Igéjén, főleg azon a részen, amelyet meg akarunk élni. Különösen mélyítsük el az Igét, hogy az fáklya legyen előttünk – biztatott Pál József Csaba.

A találkozó kezdetén a jelenlévők megoldásokat kerestek arra a kérdésre, hogyan juttathatnák el Isten szeretetének és kegyelmének üzenetét még több emberhez, illetve hogyan vihetnék közelebb az embereket Istenhez.

A felnőttpasztoráció területén tevékenykedő munkatársak elmondták, mennyire meglepte őket a világi képzésen részt vevők lelkesedése. Úgy döntöttek, hogy még jobban és még többet kell dolgozni a kántorok képzése, a betegek lelkipásztori ellátása területén. A jelenlévők olyan módszereket is kerestek, amelyek révén könnyebben kommunikálhatnak a kollégák és a csoportok egymás között, annak érdekében, hogy a lelkipásztori munka hatékonyabb legyen.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria