A Váci Egyházmegye közleménye a nagykátai katolikus iskolát ért tűz ügyében

Hazai – 2022. november 25., péntek | 9:45

A nagykátai Váci Mihály Katolikus Általános Iskola fenntartója, a váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF) főigazgatója, Selmeczi Zoltán; az intézmény vezetője, Czakó István és Nagykáta polgármestere, Dorner Gábor november 24-én egyeztetést folytatott a Zárda utcai iskolában november 22-én délután történt tűzeset miatt. Ezzel kapcsolatos közleményüket az alábbiakban olvashatják.

Ismételten köszönjük a mentésben részt vevők áldozatos munkáját. Külön köszönet a gyerekeknek és a pedagógusoknak, segítőiknek a lélekjelenlétükért és a kimenekítés szakszerű végrehajtásáért, melynek köszönhetően mindenkinek időben sikerült elhagynia az épületet, és nem történt személyi sérülés.

Az épület statikai vizsgálata és a tűzvizsgálati eljárás jelenleg folyamatban van. A tetőtér megmaradt részének lebontása és a tényleges károk felmérése ezt követően kezdődhet meg.

Az épületben keletkezett anyagi kár mellett a gyermekek és tanáraik személyes használati tárgyai is megsemmisültek.

Az EKIF főigazgatója és a polgármester úr a Zárda utcai iskolába járó 356 gyermek részére személyenként 30 000 – 30 000 forint, azaz összesen 60 000 forint azonnali támogatásról döntött, melyet Czerván György képviselő további támogatással egészített ki. A támogatással az iskolában maradt ruházat, tanszerek pótlásához kívánnak azonnali segítséget nyújtani. Az összeg átvételéről a szülők a 2022. november 25-én, pénteken 16.30-kor a művelődési központban kezdődő szülői értekezleten kapnak részletes tájékoztatást.

A tűzeset kapcsán példátlan összefogás és szerveződés kezdődött Nagykátán és az EKIF által fenntartott intézményekben, amit ezúton is köszönünk! Az iskola fenntartója és vezetősége az önkormányzattal közösen a bontási munkálatokra és az iskola felújítására az alábbi számlaszámon fogadja az adományokat.

KÁTA Alapítvány

számlaszám: OTP Bank 11742063-21458721-00000000

külföldi utalás esetén: IBAN: HU42 1174 2063 2145 8721 0000 0000

BIC(SWIFT) KÓD: OTPVHUHB

A közleménybe kérjük beleírni: Kis Váci

Gazdálkodó szervezetek részére kérelemre az adomány befizetéséről a KÁTA Alapítvány igazolást állít ki. A kérelmet a kataalapitvany@gmail.com e-mail-címre kérjük küldeni, melynek tartalmaznia kell a befizető nevét, székhelyét és adószámát.

Az adományokat hálás szívvel köszönjük!

Selmeczi Zoltán főigazgató
Czakó István igazgató
Dorner Gábor polgármester

Kigyulladt egy iskola tetőszerkezete Nagykátán november 22-én, kedden délután – közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

A diákok és a tanárok elhagyták az épületet. Csámpai Attila elmondta, a tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki a Zárda utcába, ahol egy iskolaépület mintegy 1000 négyzetméteres tetőszerkezetén csaptak fel a lángok; a tűz később átterjedt a tantermekre is. A tető és az alatta lévő szint teljesen kiégett. A helyszínre a nagykátai tűzoltók mellett a monori és a jászberényi tűzoltók is kivonultak.

A szóvivő november 22-én elmondta, eddigi információik szerint 87-en voltak az épületben, és mindenkit sikerült kihozni. Hozzátette: a tűz veszélyeztetett egy szomszédos épületet is, az ott lakókat otthonuk ideiglenes elhagyására kérték. A közműveket, a villanyt és a gázt a tűzoltók elzárták, este még csaknem 70 tűzoltó dolgozott az oltáson.

Kérdésre azt közölte, mivel az épületben jelentős károkat okozott a tűz, ezért valószínűleg szerdán reggel nem lesz „tanításképes” állapotban az iskola.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria