A váci legenda – Bemutatják a Memento Mori című filmet

Kultúra – 2023. január 29., vasárnap | 15:01

Február 28-án mutatják be Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban a váci múmiákról szóló Memento Mori című kalandfilmet, Kiss Stefán Mónika rendező-producer alkotását. A váci Fehérek templomában talált 18. századi múmiák történetét feldolgozó film főszerepében Trokán Nóra, Reviczky Gábor és Kamarás Iván látható – közölték az alkotók január 23-án az MTI-vel.

A Memento Mori története két idősíkon, 1994-ben és a 18. századi Vácon mutatja be a drámai körülményeket, amelyek az emberek halálához vezettek. A Kiss-Stefán Mónika és Maruszki Balázs forgatókönyvéből készült alkotás története fikció ugyan, de az alkotók a múmiákról szóló tudományos kutatásokat is felhasználták a forgatókönyv megírásához.

A váci Fehérek templomának felújításakor, 1994-ben a munkások egy elfalazott ajtóra és az ajtó mögött egy elfelejtett lejáratra bukkantak, amely a templomtorony alatt fekvő kriptába vezetett. Itt 265 díszes koporsót találtak.

A Memento Mori című film a koporsókban fekvő múmiák sorsát, személyes történeteit idézi fel, visszarepítve a nézőt a 18. század történelmébe.

A múmiákat feltáró antropológust Trokán Nóra, segédjét Kamarás Iván alakítja. A film további szereplői többek között: Reviczky Gábor, Adorjáni Bálint, Horváth Lili, Czukor Balázs és Balázs Andrea.

A film vágója Király István, operatőre Vecsernyés János.

Forrás: MTI

Fotó: Tragor Ignác Múzeum, Vác

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria