A Vatikán ismertette a püspöki szinódus programját

Ferenc pápa – 2014. október 4., szombat | 10:05

Vasárnap a Ferenc pápa által celebrált ünnepi szentmisével veszi kezdetét a rendkívüli püspöki szinódus, amelynek részletes programját Lorenzo Baldisseri bíboros, szinódusi főtitkár a Vatikánban pénteken tartott sajtótájékoztatón ismertette – tájékoztat az MTI.

Szombaton a római Szent Péter téren az olasz püspöki kar (Cei) által meghirdetett virrasztással imádkoznak a szinódus sikeréért.

A tanácskozás október 19-én zárul a püspöki szinódus intézményét bevezető pápa, VI. Pál (1963-1978) boldoggá avatásával. A püspöki szinódus III. rendkívüli közgyűlése így két hétig tart majd. Azért rendkívüli, mivel sürgős témákat tárgyal meg, továbbá rövidebb és kisebb létszámú, mint egy rendes szinódus – magyarázta Lorenzo Baldisseri szinódusi főtitkár.

Elmondta, hogy a szinóduson 191-en vesznek részt, közöttük a világ 114 püspöki karának elnöke, 61 bíboros, 7 pátriárka. Európából hetvennyolcan, Afrikából negyvenketten, Észak- és Dél-Amerikából harmincnyolcan, Ázsiából huszonkilencen, Óceániából négyen érkeznek. A szinódus munkájában 16 laikus szakértő és 38 megfigyelő is részt vesz, közöttük házastársak is, akik az ülésnapok bevezető felszólalásait tartják. A szinóduson Ferenc pápa is jelen lesz.

A családpasztoráció kihívásai az evangelizáció összefüggésében című szinódus első hetén a szinódus résztvevői plenáris üléseken veszik végig a júniusban bemutatott szinódusi munkadokumentum (Instrumentum Laboris) témáit a házasságtól és családalapítástól a katolikus szellemű gyermeknevelésig. A szinódus második hetén munkacsoportokban folyik a munka és a szinódus zárójelentésének kidolgozása, amelyet október 18-án mutatnak be, majd átadnak Ferenc pápának.

Baldisseri bíboros hangsúlyozta, a rendkívüli szinóduson nem születnek döntések. Ezeket a szintén a családról szóló, 2015 őszére kitűzött rendes püspöki szinódus hozhatja meg.

„Tudjuk, hogy a közvélemény várakozása kíséri a szinódust, de fordulat most nem várható, arra még várni kell” – fogalmazott Lorenzo Baldisseri. A szinódus főtitkára hozzátette, az elvált és polgárilag újraházasodott párok áldoztatása csak az egyik a püspöki találkozó számos témája közül.

A Vatikán honlapján külön csatorna és Twitter-fiók számol be a szinódus napjainak eseményeiről.

A Vatikáni Rádió magyar nyelvű honlapja Baldisseri bíboros sajótájékoztatója alapján ismerteti a munka menetét:

Erdő Péter bíboros, szinódusi főrelátor október 6-án, reggel felolvassa a vita előtti jelentést (Relatio ante disceptationem), amely összefoglalja a szinódusi atyák által a főtitkársághoz előzőleg eljuttatott szövegeket. A 15 általános kongregációt minden reggel az auditorok között jelen lévő házaspárok négyperces felszólalása nyitja meg. Egy vegyes házasság tapasztalatairól egy muzulmán férj és katolikus felesége számolnak be.

Október 13-án, a szinódus félidején reggel készítik el az összejövetel mérlegét, azaz felolvassák a vita utáni jelentést, majd a megbeszélések zárt ajtók mögött folytatódnak, a circuli minores-nek nevezett szekcióüléseken dolgozzák ki a záródokumentumot.

Nagymértékű szólásszabadság jellemzi majd a szinódusi ülést, amely minden bizonnyal a kölcsönös tisztelet, szeretet és a hiteles konstruktivitás légkörében zajlik majd. Fontos, hogy világosan és bátran fejezzük ki gondolatainkat. A kiegyensúlyozott és lojális légkörben a résztvevők nem arra kaptak meghívást, hogy saját nézőpontjukat helyezzék előtérbe, hanem arra, hogy közösen keressék az igazságot – fejtette ki a sajtótájékoztatón Lorenzo Baldisseri bíboros, szinódusi főtitkár.

Fotó: Catholicherald.co.uk

Magyar Kurír