A Vatikán nyilvánosságra hozta Ferenc pápa kazahsztáni programját

Ferenc pápa – 2022. augusztus 4., csütörtök | 12:37

A Vatikán augusztus 2-án közzétette a pápa szeptember 13–15-e közötti kazahsztáni útitervét, amelynek középpontjában a világ és a hagyományos vallások vezetőinek hetedik kongresszusán való részvétele áll.

A pápa az Oroszországtól délre fekvő közép-ázsiai országba látogat, a Világ- és a Tradicionális Vallások Vezetőinek VII. Kongresszusára. Az idei rendezvény témája: „A világ- és a hagyományos vallások vezetőinek szerepe az emberiség társadalmi és spirituális fejlődésében a világjárvány után”. Háromévente a világ minden tájáról összegyűlnek a vallási elöljárók a világ- és a hagyományos vallások vezetőinek kongresszusán, Nur-Szultanban.

Az amerikai Pew Kutatási Központ szerint Kazahsztán legalább 70 százaléka muszlim, közel 25 százaléka keresztény, ebből kevesebb mint 1 százalék katolikus.

Szeptember 13-án, kedden, Kazahsztánba érkezésekor Ferenc pápa udvariassági látogatást tesz a kazah elnöknél, és köszönti a hatóságok képviselőit.

Szeptember 14-én, szerdán csendes imán vesz részt a vallási vezetőkkel, majd a kongresszus megnyitóján és plenáris ülésén szól hozzájuk. A pápa ezután négyszemközt találkozik néhány vallási elöljáróval. Délután szentmisét mutat be az ország katolikusainak.

Szeptember 15-én, csütörtökön a pápa beszédet intéz a püspökökhöz, a papokhoz, a szerzetesekhez, a lelkipásztori kisegítőkhöz és a szeminaristákhoz, valamint találkozik a kazahsztáni jezsuitáikkal. A kongresszus végén, amikor felolvassák a rendezvény zárónyilatkozatát, egy másik beszédet is mond.

Ferenc pápa a tervek szerint csütörtök este 20 óra 15 perc körül tér vissza Rómába.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria