A végéhez közeledik a kolozsvári Szent Mihály-templom felújítása

Külhoni – 2021. május 4., kedd | 14:50

A kolozsvári Szent Mihály-templomot három év alatt újítják fel pályázati forrásból. A munkálatok jelenlegi állásáról és a még hátralévő feladatokról László Attila plébános beszélt a Romkat.ro erdélyi katolikus hírportálnak.

László Attila arról számolt be, hogy bár a pályázati határidő a nyáron lejár, az azonban már most is bizonyos, hogy a járványhelyzet késlelteti a munkálatok befejezését is. A plébános azt reméli, mindössze pár hónap csúszással kell majd számolniuk. Elmondása szerint kívül a falak utolsó szakaszán folynak a javítási-restaurálási munkálatok, illetve hamarosan kezdődik a torony felállványozása és javítása, valamint a toronybelső kialakítása.

A templomhajó állványzatát már elbontották, jelenleg a szentély javítása zajlik, itt bő egy hónap szükséges a falak elkészültéhez, illetve különös figyelmet fordítanak a felújítás során a sedesre, az ambóra és oltárra is. A következő belsőt érintő munkafázis a kövezet, a különféle szükséges vezetékek elhelyezése, a mellékoltárok, a bútorzat, az orgonák helyreállítása. László Attila úgy véli, pontos dátumot egyelőre nem lehet mondani, de megjegyezte: „Zajlik a munkálat, készülünk, hogy még idén újra szent életterünk legyen mindannyiunk örömére.”

A plébános hozzátette: „Időnként bemegyünk nézni, töltődni, továbblendülni. Egyet akarunk – mindenki legjobb tudása, ismerete szerint. S amikor mindez találkozik, megtapasztaljuk, mit akarhatott a jó Isten, amikor teremtő munkatársának hívott meg minket. Isteni születik… Ezt élhették meg századokkal ezelőtt, mert ez tárul elénk például a szentély zárókövein, oszlopfőin: gyönyörűen megmunkált kövek, üzenettel, hitvallással. Remélem, képekkel, pár másolattal mindez megmutatható lesz.”

A felújtás idején a szentmiséket a helyi piarista templomban mutatják be. László Attila megemlítette, reményeik szerint ezt is felújítják hamarosan.

A Kolozsvár főterén álló Szent Mihály-templom Erdély második legnagyobb alapterületű temploma (a brassói Fekete templom után). Entz Géza feltételezése szerint ennek helyén már a 13. században is állt egy szintén Szent Mihálynak szentelt templom; ezt a feltevést az 1959-es restaurálás során az északi falban talált oszlopmaradványok is alátámasztják. A ma álló templom építésének kezdete dátum szerint nem ismert, de az általánosan elfogadott feltételezés szerint Károly Róbert 1316. augusztus 19-i oklevelével függ össze, amelyben megerősítette a városnak V. István által adott kiváltságait, többek között a szabad plébános- és bíróválasztás jogát. A templomot 1556-tól rövid ideig a evangélikusok és reformátusok, 1559-től kezdve 150 évig pedig az unitáriusok használták, 1716-ban Habsburg hatalmi döntéssel kapták vissza a római katolikus vallású hívek. A középkortól kezdve a Kolozsvárra összehívott országgyűléseket legtöbbször itt tartották meg.  Tornya 76 méter magas (a kereszttel együtt 80 méter), ezzel a legmagasabb erdélyi templomtorony.

„Kolozsvár legrégibb építészeti műemlékei közül nagyságra, korra, történelmi és művészettörténeti jelentőségre övé az elsőség” – fogalmazott az épülettel kapcsolatban Kelemen Lajos művészettörténész. A templom külső és belső jegyein az észak-magyarországi stílus hatása ismerhető fel, de sok részletében a helyi erdélyi jegyek is erőteljesen mutatkoznak.

A László Attilával készült interjú ITT elolvasható.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Laczkó Vass Róbert/Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria