Abortuszpárti provokáció egy milánói plébánián – a lelkipásztor váratlan válasza

Kitekintő – 2017. június 7., szerda | 15:10

„Szabad abortuszt (Máriának is)” – graffitizte valaki a a milánói Szent Mihály arkangyal és Szent Rita-plébánia falára. Andrea Bellò plébános nyílt levélben válaszolt a feliratra. Írása, amelyet a plébánia Facebook-oldalán tett közzé május 29-én, viharos gyorsasággal terjed.

Az észak-olasz nagyváros déli peremvidékén található templom plébánosa ezt a levelet írta a névtelen „alkotónak”:

„Kedves névtelen falfirkáló!

Sajnálom, hogy nem tudtál példát venni édesanyádról. Benne volt bátorság. Megfogant téged, várandós volt veled, és megszült téged. El is vetethetett volna. De nem tette. Felnevelt téged, táplált, mosdatott és öltöztetett. Most ezért van életed és szabadságod. Szabadságod, amelyet most éppen arra használsz, hogy elmondd nekünk, jobb lenne, ha olyan emberek, mint amilyen te is vagy, nem lennének ezen a világon. Sajnálom, de nem értek egyet. És nagyon csodálom az anyukádat, mert bátor volt. És ma is bátor, mert mint minden édesanya, büszke rád, akkor is, ha csúnyán viselkedsz, mert tudja, hogy van benned jóság, amely csak arra vár, hogy a felszínre jöhessen. Az abortusz minden dolog »értelmetlensége«. A halál, ami győz az élet felett. A félelem, ami győz egy szív felett, amely küzdeni és élni akar, nem pedig meghalni. Azt jelenti, hogy eldöntjük, kinek van joga élni, és kinek nincs, mintha ez valami egyszerű jog lenne. Egy ideológia, amely győz az emberiség felett, el akarja venni tőle a reményt. Minden reményt. Csodálok minden asszonyt, aki számtalan nehézség közepette is elég bátor ahhoz, hogy tovább haladjon. Benned nyilvánvalóan nincs bátorság. Hiszen névtelenség fed. És ha már itt tartunk, szeretném azt is elmondani neked, hogy a kerületünk sok problémán keresztül ment már, nincs szükségünk olyanokra, akik összefirkálják a falakat és lerombolják azt a kis jót, ami még megmaradt. Meg akarod mutatni, hogy bátor vagy? Tedd jobbá a világot, ahelyett hogy lerombolnád! Szeress, ahelyett hogy gyűlölnél! Segíts a szenvedőknek fájdalmuk hordozásában! Adj életet, ahelyett, hogy elvennéd! Ilyenek azok, akik igazán bátrak! Szerencsére a kerületünk, amelyet rombolsz, tele van bátor emberekkel. Akik képesek szeretni téged is, aki azt sem tudod, mit írsz le.

Én aláírom a nevemet:

don Andrea (András atya)”

Előfordul, hogy támadó, provokatív jellegű feliratokat firkálnak templomok falára. Az is előfordul, hogy plébánosok a közösségi hálókon keresztül próbálnak kommunikálni a támadókkal. Ebben az esetben kiemelkedő a plébános szép és bátor gesztusa és a bejegyzés népszerűsége is: a mai napig 8 547 megosztást, 1 762 kommentet kapott, és összesen 18 ezren reagáltak rá.

Forrás: Avvenire.it; Parrocchia San Michele arcangelo e Santa Rita/Facebook

Fotó: Parrocchia San Michele arcangelo e Santa Rita/Facebook

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria