Admissziót, lektor- és akolitusavatást ünnepeltek a római Collegium Germanicum et Hungaricumban

Külhoni – 2020. december 9., szerda | 10:32

A római Collegium Germanicum et Hungaricumban advent második vasárnapjának előestéjén, december 5-án Daniele Libanori SJ római segédpüspök kilenc növendéket vett fel a papságra készülő jelöltek közé, négy fiatalt lektorrá, nyolcat pedig akolitussá avatott.

A Collegium Germanicum et Hungaricum (Német–Magyar Kollégium) pápai, jezsuita vezetés alatt álló papnevelő intézet közép- és kelet-európai növendékek számára; jelenleg 49 diáknak ad otthont kilenc országból. Ebben a tanévben tizenöt magyar pap és papnövendék lakik a kollégiumban, akik különböző római egyetemeken folytatják tanulmányaikat.

A kollégium templomában szentmise keretében részesültek a második és harmadik évfolyamos papnövendékek az admisszióban, valamint a diakónusszentelés előtti két állandó liturgikus szolgálati fokozatban.

Admisszióban részesült Csapó Márton a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyéből és Kovács Alpár a Gyulafehérvári Főegyházmegyéből, ugyanőket avatta lektorrá a római segédpüspök.

Az új akolitusok között van Fülöp Tamás a Győri Egyházmegyéből, Rácz Ágoston a Szombathelyi Egyházmegyéből,  Solymos András a Veszprémi Főegyházmegyéből és 
Tóth László Gábor a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyéből.

A lektorok feladata a liturgiában az evangélium kivételével az olvasmányok olvasása. Az akolitusok az oltárszolgálatot látják el a szentmisében, valamint segédkezhetnek a hívek, különösen az ágyhoz kötött betegek áldoztatásában.

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

Fotó: Collegium Germanicum et Hungaricum

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria