Miért öröm adni? – Jótékonykodás bevásárláskor

Hazai – 2015. december 18., péntek | 19:00

Idén tizenkilencedszer került sor a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR-csoport Adni öröm! elnevezésű adománygyűjtő akciójára. A Batthyány téri üzletben, december 18-án Herczegh Anita, a szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete, Kozma Imre és önkéntesek várták a felajánlásokat.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Idén tizenkilencedszer került sor a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR-csoport Adni öröm! elnevezésű adománygyűjtő akciójára. December 16. és 21. között 162 Spar és Interspar áruházban támogathatjuk a legszegényebbeket, az egyedülálló időseket, a fogyatékkal élőket, a nagycsaládosokat és a hajléktalanokat tartós élelmiszerrel. A Batthyány téri üzletben, december 18-án Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete, Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a szeretetszolgálat elnöke és önkéntesek várták a felajánlásokat.

Egy adományozó a piros asztaltól ellépve bevallotta: rendszeresen támogatja a Máltai Szeretetszolgálatot a boltban vásárolt liszttel, cukorral, tésztával, olajjal. „Most, a karácsonyra tekintettel, ez utóbbi helyett a gyerekeknek csokoládét adtam” – fűzte hozzá, s már ment is a dolgára, megtartva névtelenségét.

Az adományokat az asztal lábánál megbújó kartondobozokba helyező Herczegh Anita szerint néha már felismerik az emberek, bár úgy érezte, ez alkalommal éppen senki. Így elmondhatjuk, nem személyes jelenléte sarkallt senkit adakozásra az utolsó adventi pénteken.

Kozma Imre atyával, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökével több évtizedes tapasztalata mondatta, hogy az ünnepek előtt érezhetően szívesebben adakoznak az emberek.

Mindannyian készülünk az ünnepre, a saját ünnepünkre, ugyanakkor eszünkbe jutnak azok, akik rosszabb helyzetben élnek. Ők vajon hogyan ünnepelnek? Valószínűleg azt gondoljuk, ha adunk, azzal mintegy meghívjuk az asztalunkhoz a rászorulókat – fogalmazott az atya.

Maczelka Márk, a Spar Magyarország kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője felidézte: a Spar Magyarország és a Máltai Szeretetszolgálat között közel két évtizedes a partneri kapcsolat. Ez alatt az idő alatt tucatnyi kisebb és három nagyobb szabású jótékonysági akciósorozatot valósítottak meg.

A nagyszabásúak egyike a minden karácsonykor megrendezésre kerülő Adni öröm! elnevezésű. Az akcióban összegyűlt adományokat dobozokba gyűjtik, majd a szeretetszolgálat raktáraiba szállítják, ahol azonos értékű egységcsomagokat állítanak össze az önkéntesek. E csomagokat a szeretetszolgálat intézményeiben dolgozók és helyi csoportjainak önkéntesei még az ünnep előtt eljuttatják a rászorulóknak. Az Adni öröm! akcióban kétféle csomag készül. Fogyasztásra kész élelmiszerek, édesség és konzervek kerülnek a hajléktalan embereknek és a legelesettebbeknek szánt pakkokba, míg a tésztát, lisztet, cukrot, olajat a nagycsaládosok kapják.

A köztársasági elnök felesége elárulta: évről évre mind többet sikerül összegyűjteniük, így például tavaly már több mint 250 tonna tartós élelmiszer kerülhetett a csomagokba. „Nem igaz a sztereotípia, miszerint nem vagyunk együttérzők. Azt nehéz kitalálni, hogyan tudnánk okosan segíteni. Ezért jók az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések, amelyekhez boldogan csatlakozik mindenki” – vélte Herczegh Anita.

Kozma Imre atya tévesnek tartja azt a vélekedést, miszerint a szegényebbek készségesebbek a jobb módban élőknél. A helyzetének megfelelően, ilyenkor az ünnepi időszakban mindenki kész segíteni. Aki ebből kivonja magát, azzal nem is érdemes foglalkozni, ugyanis ők a társadalomból is kivonják magukat – toldotta meg gondolatmenetét, megjegyezve: a hétköznapokon is érzékenyek, fogékonyak vagyunk.


„Ki merem jelenteni: az emberek alapvetően jók és készségesek. Se nem csökken, se nem növekszik az adakozó kedv, egyszerűen megvan. Biztató ez, mivel a gesztusok elsimítják a gazdasági ellentéteket” – hangsúlyozta a szeretetszolgálat elnöke.

Maczelka Márk felvilágosított arról, hogy vállalati hitvallásuk huszonnégy esztendeje változatlan: részt kell vállalniuk a társadalmi folyamatokból. Ennek megvalósításához kellő tudással bíró partnerre volt szükségük, olyan partnerre, amely a kereskedelmi lánc lehetőségeit megfelelő módon képes kamatoztatni.


Az eltelt majdnem két évtized azt bizonyítja, hogy egyértelműen nőtt az adakozási kedv – mondta, s konkrétummal is szolgált: az Adni öröm! akció adatai azt mutatják, tavaly rekord mennyiségű adományt sikerült összegyűjteniük, pontosan 262 tonna tartós élelmiszert. „Az eddigiek alapján elmondható, hogy az idei esztendő még erősebbnek tűnik” – adott hangot bizakodásának a kommunikációs vezető.


Herczegh Anita megemlítette: számos évközi adománygyűjtés is zajlik, csak azok nem kapnak ekkora hangsúlyt. Utalt a Máltai Szeretetszolgálat gyűjtéseire, a népkonyhákra, ahol egész esztendőben meleg étellel várják a szükséget szenvedőket. Akadnak, akik tavasztól őszig zöldséget, gyümölcsöt tesznek el konzervnek, s azokat osztják szét. Az pedig természetes, hogy advent idején többet gondolunk a rászorulókra – folytatta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövet asszonya.

Kozma Imre az adventről szólva kifejtette: mindenképpen része a várakozás ünnepének az adakozás. Az advent nem csak arról szól, hogy Istenre várakozunk, egymásra is kellene várakoznunk – fogalmazott. – Mindenkinek szüksége van arra, hogy igent mondjanak neki, hogy fontosnak tartsuk egymás életét.


Herczegh Anita kiemelte: jó érzés, ha az ember segíthet, majd felidézte egy személyes élményét: „Találkoztam egy nyugdíjas nénivel, aki tavaly egy kiló lisztet, egy kiló cukrot, margarint, vaníliás cukrot és citromot adott, mondván: valakinek ezekből sütemény kerül az asztalára. Úgy érezte, mintha ő maga sütött volna a nélkülözőknek.”

Fotó: Thaler Tamás

Ditzendy Attila/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria