Adomány a csángóföldi Magyarfalunak

Külhoni – 2021. május 29., szombat | 17:26

A Szent István Lovagrend 2021 januárjában gyűjtést indított a Moldva legkeletibb csángó-magyar településén, Magyarfaluban élő családok megsegítésére. A fertőzésveszély és a járvány okán bevezetett korlátozások miatt az adományokat több hónap késéssel, 2021. május 22-én, szombaton adták át.

A gyűjtésbe tevékenyen bekapcsolódtak a soproni Deák Téri Általános Iskola tanárai és tanulói, valamint a nagylózsi, peresztegi, pinnyei és sopronszécsényi hívek; a szállításhoz egy budaörsi vállalkozó, Szatmáry Zsolt ajánlott fel egy gépjárművet.

A jótékonysági felhívásra érkezett tárgyi adományokat és a pénzadományból vásárolt termékeket (irodatechnikai eszközöket, iskolaszereket, tartós élelmiszert, tisztítószereket) Pógár Lászlónak, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége elnökének adták át.

Magyarfaluban a gyermekek a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének tanítói, Kiss Annamária és Kiss Csaba által betanított előadással, versmondással, történetek elmesélésével, énekkel és tánccal tették emlékezetessé a május 22-i eseményt. A hibátlan, szép magyarsággal elmondott beszédek és tiszta énekek az elszigeteltségben élő csángók identitásának támogatására és megőrzésére irányuló fáradozásuk eredményességéről tanúskodtak.

A településen 139 (3 és 14 év közötti) gyermek vesz részt délutánonként a magyar nyelvű foglalkozásokon; hétvégén a szülők és nagyszülők számára szerveznek programokat. Munkájukat két óvónő és Néne Klára, a hagyományok őrzője és tanítója segíti.

*

Az ismertető anyag összeállítása közben érkezett Magyarfaluból egy elektronikus levél az adományozási kezdeményezést elindító lovagrendi pap elektronikus leveles ládájába:

Tisztelt Pap bácsi!

Reméljük hogy jól van, és minden rendben van önnel! Köszönetünket szeretnénk kifejezni a hétvégi adományozás közbenjárásáért. Nagyon sok mindent kaptunk, nem túlzok, ha azt mondom, hogy az eddigi évek legminőségibb adományát kaptuk. Sajnáljuk, hogy ön nem lehetett itt.

Bízunk benne, hogy még lesz lehetőségünk találkozni itt, Magyarfaluban.

Minden jót kívánunk!

Üdvözlettel: Annamari, Csaba és Zalán

 

Forrás és fotó: Szent István Lovagrend

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria