Ahogy egymással bánunk, az a hazánk – Házasság hete Kistarcsán

Hazai – 2024. február 21., szerda | 13:08

A kistarcsai plébánián is megünnepelték a házasság hetét február 11. és 18. között. A több mint két évtizede Angliából indult kezdeményezés minden évben megerősíti a Rózsafüzér Királynője-templom közösségét. Bálint Brigitta lelkigondozónak a Váci Egyházmegye honlapján megjelent beszámolóját szerkesztve adjuk közre.

A kistarcsai Rózsafüzér Királynője-plébánia közösségében évről évre nagy lelkesedéssel és szeretettel készülődünk a házasság hete rendezvénysorozatára, hiszen nagyon sok erő nyerhető belőle. A mi „állandó megújulásunk” egyik titka éppen az, hogy visszatérünk ahhoz az alaphoz, jól bevált gyakorlathoz, amit Jézus ránk hagyott: szeretetben kitartani egymás mellett és a közösségi ünneplés által megerősödni. Idén három héttel az esemény előtt a feleségekkel megfestettük a „legnőiesebb önmagunkat”, hogy a szerelmesek napján megajándékozhassuk férjünket ezzel a festménnyel.

A házasság hetét egy félnapos házaspár-találkozóval kezdtük. Bakonyi Gábor és felesége, Melinda jöttek el hozzánk és meséltek a Peruban töltött tíz évükről. Ők a Szegények Szolgái Missziós Mozgalom tagjaiként Peru legszegényebb térségében szolgáltak, és olyan tapasztalatokat, élményeket idéztek fel, melyek megmutatták, hogy hogyan bánjunk a körülöttünk élő szegényekkel és az elhagyatottakkal, de beszéltek házasságról, családról, karitatív munkáról is. Fontos egy házaspár életében, hogy közösen tegyenek jót és ennek az áldásait együtt átélhessék.

Február 18-án, vasárnap került sor a házasság hetének záró szentmiséjére, amit Vukovich Márton plébános celebrált. Gitáros zenekarunk tagjai között énekelt Dolhai Attila színész, énekes.

A szentmisén tanúságtevők voltak Nagy-Vargha Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár és férje, Nagy Zoltán teniszedző. A házaspár tizennyolc év házasság után is ki meri mondani, hogy érdemes összeházasodni, mert egységben és folyamatos megújulásban nagyon boldogan lehet élni. Kiemelték, hogy mennyire hálásak, hogy korán gyermekeket vállaltak – három fiúk van –, hiszen nincs boldogítóbb, mint fiatal szülőként gyönyörködni a gyermekek növekedésében.

Nagy-Vargha Zsófia többször hivatkozott a tanúságtételben Gyökössy Endre lelkészre, pszichológusra, majd az édesanyjától tanult „4 h-s leckét” is átadta a jelen lévő feleségeknek, ami a házasság megújulásában, tartósságában mindig nagy segítségükre lehet: hit, hűség, humor, hallgatás.

A tanúságtétel után a házaspárok megáldották egymást, majd Vukovich Márton atya is megáldott bennünket.

Az áldások után a plébános megáldotta azokat a festményeket, amiket a feleségek készítettek férjüknek házasságuk, szerelmük megújításaként.

Imában kérjük a Jóistent, hogy adjon bátorságot és erőt, hogy a kapott kegyelmek által mécsesként világíthassunk, és mindannyian áldás lehessünk ebben a terhelt és a másik kezét oly könnyen elengedő világban. Sütő András írja: „Ahogy egymással bánunk, az a hazánk.” Ez igaz a házasságra vonatkoztatva is, mert amilyen házasságot élünk, olyan jövő nemzedéket nevelünk szűk és tágabb körben egyaránt. Kérjük a Jóistent, hogy minden házasságot segítsen megújítani, és minden családot áldjon meg bőségesen!

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Lambert Attila és Tanács Katalin

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria