Ahogy a tudásban, a hitben is növekednünk kell – 30 éves a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont

Hazai – 2023. november 21., kedd | 11:54

A győri Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Kollégium elindulásának 30. jubileumát ünnepelték november 17-én az intézmény korábbi és jelenlegi dolgozói, diákjai. Az ünnepség szentmisével kezdődött, amelyet Veres András megyéspüspök mutatott be.

Az ünnepi díszbe öltözött iskolaközpont aulája megtelt az alkalomra érkező vendégekkel, a megemlékező diákokkal és pedagógusokkal. Jelenlétével megtisztelte az ünnepséget Tristany De Juan Pablo Adolfo, a Mária Iskolatestvérek L’Hermitage Tartományának magyarországi képviselője; Rémi Véricel marista testvér, az iskola egykori igazgatója; Pergel Elza, Győr város alpolgármestere; Ruppertné Hutás Kinga, a Győri Egyházmegyei Intézményfenntartó Iroda igazgatója, valamint az egyházmegye oktatási-nevelési intézményeinek vezetői.

A szentmisén, amelyet Veres András győri megyéspüspök mutatott be, koncelebrált Benkovich Ferenc, Reisner Ferenc és Kálmán Imre.

A főpásztor szentbeszédében kiemelte: fontos, hogy hálával és szeretettel gondoljanak a mostani diákok az elmúlt harminc évben itt tanuló elődeikre, miként sok korábbi diák imádkozik a jelenlegi tanulókért.

Veres András püspök rámutatott: a tudásban sem elégszünk meg a kisiskolás tananyaggal, folyamatosan, egyre komolyabb tananyagok által képezzük magunkat. Ugyanígy a hitben, a vallás gyakorlásában is folyamatosan fejlődni kell. Híres Nobel-díjas tudósok gondolatait idézte, akik hatalmas tudásuk mellett mély hittel is rendelkeztek.

A Bölcsesség könyvének szentmisében felolvasott részében szerepelt, hogy csak a balga emberek nem ismerik Istent.

Az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban minden adott ahhoz, és mindenki azon dolgozik, hogy az itt tanulók megismerjék Istent, saját értelmük és a kinyilatkoztatás szerint. Ezt a tudást, ezt a hitet pedig tovább kell adni, meg kell osztani másokkal – hangsúlyozta a főpásztor.

A szentmise után jubileumi köszöntők, visszaemlékezések következtek.

Áder Ferencné intézményvezető ünnepi beszédében megfogalmazta, hogy az iskolaközpont nem pusztán falakból és osztálytermekből, hanem emberi kapcsolatokból és szívvel-lélekkel végzett munkából áll. Az itt eltöltött évek alatt a diákok nemcsak tudást, hanem életre szóló barátságokat is szereztek. Egy erős és összetartó közösség jött létre, mely tiszteli az alapítókat, szeretettel emlékszik a marista testvérekkel töltött időkre. A múltban kiépített hagyományokkal képes válaszolni a modern kor kihívásaira.

Benkovich Ferenc nyugalmazott püspöki biztos és iskolalelkész, az Apor Vilmos Római Katolikus Iskola Alapítvány elnöke köszöntőbeszédében a harminc évvel ezelőtti indulásra, az építkezésre, az első szülői értekezletre emlékezett.

Felidézte: az iskola alapítása Boldog Apor Vilmos vértanú püspök egykor megfogalmazott óhaját teljesítette be. Benkovich Ferenc színes történetekkel elevenítette meg az építkezésben önkéntesként dolgozó szülők, apák, anyák és gyerekek, tanárok áldozatos munkáját, akik hétvégén, hajnali időpontokban is jöttek téglát, cementes zsákot pakolni, hogy megépüljön az iskola.

A Mária Iskolatestvérek rendjét Tristany De Juan Pablo Adolf Adolfo és Rémi Véricel testvérek képviselték. Beszédükben felidézték az első tizenöt évet, amikor a marista rend fenntartásában, szellemi irányításával működött az iskola.

A köszöntőbeszédeket az ünnepi műsor követte. Hornung Emőke 12. évfolyamos növendék az iskolai jubileum tiszteletére verset írt, melyet Tolnai-Szabó Noel 4. osztályos tanuló mondott el.

Igényes műsort mutatott be az iskola nagykórusa Hontváriné Iván Gabriella karnagy, az alsó tagozatos diákok kórusa, Kovács Anna Zsuzsanna és Somfai Elemér karnagyok vezetésével.

Pongrácz Krisztián 7. osztályos tanuló szavalattal, Szilvágyi Mária 12. osztályos tanuló fuvolajátékával, Somfai Borka 12. osztályos tanuló versmondásával örvendeztette meg a közönséget.

Az ünnepségen fellépett az iskola néptánccsoportja is.

Végül Áder Ferencné intézményvezető a jubileumi irodalmi és képzőművészeti versenyek eredményeit ismertette, és invitálta a vendégeket és diákokat is az iskolai könyvtárban megrendezett kiállítás megtekintésére.

Szöveg: Pintérné Gergics Ágnes

Fotók: Ábrahám Kitti

Forrás: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria