Ahol az ég közel van a földhöz – Megjelent a Međugorjét bemutató zarándokútikönyvünk

Kultúra – 2024. április 18., csütörtök | 20:10

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok és a Via Sacra Zarándokútikönyvek sorozat legújabb kötete Međugorjébe kalauzolja az olvasót. A kötetet Koncz Attila írta. A könyv teológiai lektora Kovács Zoltán mariológus, egyetemi tanár. A kötet képeit Fábián Attila fotós készítette, aki a könyv tördelője is. Az alábbiakban Székely János szombathelyi megyéspüspök előszavát adjuk közre.

Talán nincs még egy olyan helye Európának, ahol nap mint nap annyi ember tenné le a bűneit Krisztus lábai elé a szentgyónásban, mint Međugorje. Esténként, ahogyan lassan bukik le a nap, nagy embertömeg imádkozik a szabadtéri oltár körül: házaspárok egymást átkarolva, gyermekek a szüleik ölében, a kövön térdelő zarándokok, fiatalok és idősek. Odafentről béke száll ilyenkor az egész völgyre és az emberi szívekbe.

Međugorje üzenete öt parittyakő, amelyekkel győzhetünk a gonosz felett, úgy, mint valaha Dávid Góliát felett. Az öt kő az imádság, a böjt, a Biblia olvasása, a szentgyónás és a szentmise.

Međugorje megtérésre hív, egy erőteljesebb, hitelesebb kereszténységre. Mennyire nagy szüksége volna erre a kissé langyos, megfáradt európai kereszténységnek!

Sokszor jártam már ezen a különleges helyen, és mindig azt éreztem, hogy az ég itt egészen közel van a földhöz.

Papként megrendítő és gyönyörű átélni a sok-sok őszinte és mély szentgyónást – árad ilyenkor a kegyelem, megtisztít, újjáteremt. Megindító és lélekemelő látni a sok zarándokot, amint felfelé mennek a Križevacra vagy a Jelenések hegyére imádkozva, küszködve a hőséggel, a kövekkel, átszellemült arccal. Sok olyan embert ismerek, akinek itt született újjá, itt erősödött meg a hite.

Međugorje szent hely, ahol az ég szinte összeér a földdel. Kedves Olvasó, kelj útra, hogy részesülhess a fentről áradó nagy-nagy békességben, a Béke Királynőjének áldásában!

Koncz Attila Međugorje című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig: 9–18 óráig), vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria