Ahol az ég közel van a földhöz – Megjelent a Međugorjét bemutató zarándokútikönyvünk

Kultúra – 2024. április 18., csütörtök | 20:10

Az Új Ember Kiadványok és a Via Sacra Zarándokútikönyvek sorozat legújabb kötete Međugorjébe kalauzolja az olvasót. A kötetet Koncz Attila írta. A könyv teológiai lektora Kovács Zoltán mariológus, egyetemi tanár. Az alábbiakban Székely János szombathelyi megyéspüspök előszavát adjuk közre.

Talán nincs még egy olyan helye Európának, ahol nap mint nap annyi ember tenné le a bűneit Krisztus lábai elé a szentgyónásban, mint Međugorje. Esténként, ahogyan lassan bukik le a nap, nagy embertömeg imádkozik a szabadtéri oltár körül: házaspárok egymást átkarolva, gyermekek a szüleik ölében, a kövön térdelő zarándokok, fiatalok és idősek. Odafentről béke száll ilyenkor az egész völgyre és az emberi szívekbe.

Međugorje üzenete öt parittyakő, amelyekkel győzhetünk a gonosz felett, úgy, mint valaha Dávid Góliát felett. Az öt kő az imádság, a böjt, a Biblia olvasása, a szentgyónás és a szentmise.

Međugorje megtérésre hív, egy erőteljesebb, hitelesebb kereszténységre. Mennyire nagy szüksége volna erre a kissé langyos, megfáradt európai kereszténységnek!

Sokszor jártam már ezen a különleges helyen, és mindig azt éreztem, hogy az ég itt egészen közel van a földhöz.

Papként megrendítő és gyönyörű átélni a sok-sok őszinte és mély szentgyónást – árad ilyenkor a kegyelem, megtisztít, újjáteremt. Megindító és lélekemelő látni a sok zarándokot, amint felfelé mennek a Križevacra vagy a Jelenések hegyére imádkozva, küszködve a hőséggel, a kövekkel, átszellemült arccal. Sok olyan embert ismerek, akinek itt született újjá, itt erősödött meg a hite.

Međugorje szent hely, ahol az ég szinte összeér a földdel. Kedves Olvasó, kelj útra, hogy részesülhess a fentről áradó nagy-nagy békességben, a Béke Királynőjének áldásában!

Koncz Attila Međugorje című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig: 9–18 óráig), vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria