Aknára hajtott és felrobbant egy misszió autója a Közép-afrikai Köztársaságban

Kitekintő – 2021. május 6., csütörtök | 13:50

Május 5-én reggel a niemi katolikus misszió egyik autója aknára hajtott és felrobbant. Az eset a Közép-afrikai Köztársaság Nana-Mambéré nevű nyugati tartományában történt. A Jézus Szent Szívének Bétharrami Papjai kongregáció autójának utasai egy iskolába készültek látogatóba.

Mirosław Gucwa, a bouari egyházmegye püspöke még nem tud pontos részleteket a szomorú eseményről, ugyanis egy nagyon elszigetelt területről van szó, ahol nehéz telefonos kapcsolatot létesíteni.

Egy 1992 óta az afrikai országban élő kármelita misszionárius, Aurelio Gazzera számolt be a sajtónak arról, hogy a papi kongregáció tagja, Arialdo Urbani atya vezette az autót, aki sokkos állapotba került, de sértetlenül élte túl a balesetet. Az áldozatok száma még nem ismert. Valószínűleg ketten utaztak a sofőrön kívül a járműben, a misszió két közép-afrikai segítő tagja – az egyikük halálhírét a családtagok már megerősítették.

Helyi források szerint a Coalition des Patriotes pour le Changement (CPC) elnevezésű lázadószervezet már egy ideje aknákat és rögtönzött robbanószereket helyez el véletlenszerűen a Niem és Kolo közötti útvonalon, ahol a misszionáriusok autója felrobbant.

Az országban ez a harmadik eset mostanában, hogy aknára hajtva felrobban egy autó: az első egy kereskedőé volt, a második egy orosz katonai magánvállalat, a Wagner csoport teherautója, a harmadik a misszionáriusoké.

A CPC lázadók koalíciója, amely 2020. december 17-én alakult meg hat fegyveres csoport egyesüléséből. Négy közülük a Szeleka része volt (egy korábbi lázadószervezet, amely 2013-ban menekülésre kényszerítette François Bozizé volt elnököt), kettő pedig az anti-Balaka lázadószövetségből – több fegyveres önvédelmi katonai alakulatot tömörítő szervezet – került ki, amely eredetileg éppen azért jött létre, hogy a Szeleka ellen harcoljon. Mára a korábbi csoportok szétforgácsolódtak, újraalakultak, új lázadó csoportok jöttek létre, mindenki a saját érdekeiért harcol.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Fides; Avvenire; Africarivista.it

Fotó: Avvenire; Africarivista.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Arialdo Urbani