Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adtak át nemzeti ünnepünk alkalmával

Hazai – 2020. október 27., kedd | 10:50

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter október 23-án a köztársasági elnök megbízásából állami kitüntetéseket adott át Budapesten. Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából odaítélt, de eddig át nem adott állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára adta át október 26-án Budapesten.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc örökérvényű nemzeti kiállás volt a szabadság mellett, a mi feladatunk pedig az, hogy többé ne legyünk olyan helyzetben, amelyben a szabadságunkat bárki elveheti, nem engedhetjük meg, hogy a kommunizmus eszméi újra teret nyerjenek mindennapi életünkben – mondta Gulyás Gergely a Várkert Bazárban tartott ünnepségen.

Rámutatott: 1956 hősei nagyon sokfélék, van köztük gyári munkás és medikus, földműves és hivatásos katona, deklasszált arisztokrata és zsidó értelmiségi, nehéz sorsú cigánylány és hithű kommunista, katolikus szerzetes és református lelkipásztor, egyetemista és ipari tanuló, válogatott öttusázó, közismert színész és az elszakított területek megannyi magyarja. „Ők tudták, hogy érdemes harcolni, mert összetartoznak, van közük egymáshoz, közös az életük a hazájuk és a szabadságuk is.”

A Magyar Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetésben részesült mások mellett Toldy-Schedel Emil kardiológus, a budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója.

*

Kásler Miklós, illetve Latorcai Csaba október 26-án a Magyar Érdemrend középkeresztjének polgári tagozata, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének polgári tagozata, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjének polgári tagozata elismeréseket, egy Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata és egy Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata elismerést, valamint Semmelweis Ignác-díjakat, Batthyány-Strattmann László-díjakat és egy Pro Sanitate díjat nyújtottak át a Pesti Vigadóban.

Kásler Miklós azt mondta, hogy Magyarország kizárólag Szent István államának értékeire támaszkodhat, ezek jelenthetik az egyetlen biztos pontot a jövőben. Ezzel arra utalt, hogy az elismeréseket eredetileg augusztus 20. körül, az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan adták volna át, csak ezt a tervet a koronavírus-járvány meghiúsította.

A pandémia kellős közepén az ember arra összpontosít, hogy mi az a fix pont az életében, amire építkezhet – mondta a miniszter, hozzátéve: a magyarok a saját hagyományaikban lelik fel azokat a stabil erkölcsi alapokat, amelyek több mint ezer éven keresztül megőrizték az országot és biztosították annak töretlen fejlődését.

A magyar kultúrában minden fellelhető, ami a világban létezik, de a világban nem léteznek azok a színek, hangulatok és érzések, amelyek a magyar kultúrában igen. A magyar kultúra hatalmassá terebélyesedett, amihez a kitüntetettek is hozzájárultak – jelentette ki Kásler Miklós.

Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült mások mellett Dóra Zoltán, a budapesti Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola igazgatója és Dr. Szentesi Margit, a Budai Irgalmasrendi Kórház főorvosa.

Latorcai Csaba felidézte: 1956-ban egy egész nemzet fogott ismét össze az elnyomás és a zsarnokság ellen; eggyé vált az akarat: szabadság és függetlenség. Bár a forradalmat az árulás és a túlerő ismét eltiporta, 1956 mégis megalapozta számunkra a szabadságot és máig tartó erővel határozza meg nemzeti tudatunkat. „Mint 1956-ban, úgy ma is nemzetünk megmaradása a tét” – tette hozzá.

A kitüntetetteket méltatva arról beszélt az államtitkár, hogy hivatásuk gyakorlása során életüket cselekvően alakították úgy, hogy annak gyümölcsei nemcsak önmaguk, hanem mások javára is válnak. Az ötvenöt kitüntetett tehetsége kibontakoztatásával, szívós, lemondásokkal teli munkával és szorgalommal teremtett és teremt valódi értéket. „Éppúgy formálják szűkebb és tágabb környezetük identitását, mint elődeink, akik ezerszáz éves történelmünk során építői kövei voltak a magyarságunknak, magyarságtudatunknak, Magyarországnak és a magyar nemzetnek.”

A Magyar Arany Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetésben részesült kiemelkedő tevékenysége elismeréseként többek között Halmos Attila, a Tükrös zenekar alapító prímása, a népművészet ifjú mestere, a Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola zenetanára.

A Magyar Ezüst Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetésben részesült kiemelkedő tevékenysége elismeréseként mások mellett Balogh Edit, a Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Egyesület volt ügyvezető igazgatója; Katona Erzsébet, a mátészalkai Móricz Zsigmond Görögkatolikus Óvoda és Kéttannyelvű Általános Iskola fejlesztő-differenciáló pedagógusa és Ráczné Kalányos Gyöngyi festőművész.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria