Állandó Szent László-tárlat nyílt a nagyváradi püspöki palotában

Külhoni – 2022. február 5., szombat | 18:45

Regum gemma, Ladislæ – Szent László király műve és tisztelete címmel nyílt állandó kiállítás a nagyváradi római katolikus püspöki palotában február 1-jén. A tárlat Szent László király életének bihari vonatkozásait, valamint tiszteletének vallási és világi tárgyi emlékeit mutatja be.

Az online is közvetített megnyitón Böcskei László nagyváradi megyéspüspök elmondta, lépésről lépésre próbálják feltárni az érdeklődők előtt mindazt, amit a püspöki palota nyújthat.

A főpásztor rámutatott, hogy bár nem a legnagyobb vagy legpompásabb termét nyitják meg a rezidenciának, de a kiállítás tartalma, Szent László király fókuszba helyezése mégis a legmagasabb ranggal ruházza fel a helyiséget.

Tavaly júniusban a püspöki palota első emeletén egy kilenctermes egyházművészeti gyűjteményt nyitottak meg, most pedig a földszinten, a recepció mellett kapott helyet az új állandó tárlat. Szeretnék, ha a püspöki palota közösségi találkozási hely lehetne, ahol az emberek lélekben gazdagodhatnak, töltekezhetnek, tanulhatnak.

A Szent László-tárlat középpontjában a lovagkirály hermája áll, a körülötte levő tárlókban pedig olyan tárgyi emlékek kaptak helyet, amelyek az elmúlt évszázadok Szent László-tiszteletébe avatnak be.

A kiállított tárgyak egyik érdekes részgyűjteménye a Kiss Gábor Iván által létrehozott, majd a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyének adományozott érmekollekció.

Lakatos Attila történész a kiállításról elmondta, két témát jártak körbe: Szent László váradi kötődéseit és a lovagkirály tiszteletének társadalmi rétegzettségét, a gondolkodásmódra és a hétköznapokra gyakorolt hatását – nem csak vallási értelemben.

Jóllehet a herma az, amely köré a kiállítás szerveződött, de mindenképpen meg kell említeni még két érdekes és izgalmas műtárgyat a kiállítottak közül.

Ezek egyike egy selyemre készült vízfestmény, amely a Szent Jobbot ábrázolja. Ezt maga Mária Terézia osztrák császárnő és magyar királynő festette 1771-ben, abban az esztendőben, amikor az ő közbenjárására Szent István kézfejét Horvátországból hazahozták Magyarországra.

A Jobbot egy kendővel takarták le, és erre rajzolta a császárnő ezt az ábrát. Emlékként a bencés főapátnak ajándékozta, majd később a szentjobbi plébániatemplomba került.

A másik attrakció egy vászonra készült olajfestmény, amely ismeretlen szerző alkotása, a 18. század közepéből származik. Látszólag Szent Lászlót ábrázolta, valójában azonban a győri herma korabeli pompáját örökítette meg, így látható rajta a később lepattintott tűzzománc díszítése is.

Az állandó tárlat a járványügyi intézkedések betartásával keddi, csütörtöki és szombati napokon tekinthető meg. Bővebb információk a varad.org és  sanctusladislaus.ro oldalakon találhatók.

Forrás: Romkat.ro

Szöveg: Dénes Gabriella

Fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria