Álljunk ki II. János Pál pápa szobrának keresztje mellett!

Kitekintő – 2017. november 3., péntek | 13:04

Magyarul is olvasható és aláírható az a petíció, melyet a Szent II. János Pál franciaországi emlékművén elhelyezett kereszt védelmében indítottak, és eddig közel ötvenezren írták alá. A szobor hányatott sorsát szerkesztőségünk a kezdetektől figyelemmel kíséri, és beszámol a fejleményekről.

Az Államtanács (Franciaország legfelsőbb közigazgatási bírósága) október 25-én lebontásra ítélte a bretagne-i Ploërmel kisváros II. János Pál pápát ábrázoló emlékművének keresztjét. A döntés nemcsak a katolikusok körében vált ki ellenállást Európa-szerte, hanem minden jóérzésű embert megdöbbent.

A helyi önkormányzat által 2006-ban állított szobrot a város díszpolgára, a világhírű orosz szobrász, a grúz származású Zurab Cereteli ajándékozta a településnek. Az emlékmű János Pál pápát ábrázolja, imára kulcsolt kézzel. A szobor talapzatán a pápa Jézust idéző kedves mondata áll: „Ne féljetek!”

A szobor kálváriája 2015-ben kezdődött, amikor egy „szabadgondolkodókból” álló egyesület jogi eljárást indított az emlékmű miatt. 2015 májusában a rennes-i közigazgatási bíróság a kompozíció lebontásáról döntött, indoklásuk szerint az emlékmű „elhelyezésénél és méreteinél fogva feltűnő jellegű, és mint ilyen, ellentétes a Francia Köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal, valamint az egyház és az állam kettéválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénnyel”.

2015 decemberében a bíróság másodfokon megsemmisítette a szoborbontásra vonatkozó határozatot. Idén októberben viszont az Államtanács hatályon kívül helyezte ezt a másodfokú határozatot, és elrendelte az emlékmű keresztjének eltávolítását.

Paul Anselin, a kisváros egykori polgármestere leszögezte: „Folytatom a harcot mindaddig, amíg Isten életben tart! Ploërmel többsége velünk van, és semmi okunk nincs arra, hogy azon kisebbség akaratát hagyjuk felülkerekedni, akik nem fogadják el Franciaország keresztény gyökereit!”

A szobor befogadására 2015-ben magyar támogatói oldal is létrejött, és számos település kifejezte befogadási szándékát. Az októberi döntés után Czuczor Gergely, a budaörsi Szent Benedek-gimnázium igazgatója bejelentette: iskolája befogadná a keresztet, ha erre lenne szükség. A napokban Szijjártó Péter külügyminiszter hangoztatta, hogy a magyar kormány állná a felmerülő költségeket és vállalná az adminisztrációs terheket annak érdekében, hogy a II. János Pál pápa emlékművéről eltávolításra ítélt keresztet Ploërmel városából Magyarországra lehessen szállítani, ha a franciaországi település vezetése hozzájárulna ehhez. A keresztet hazánkon kívül Lengyelország is befogadná.

Sajtóértesülések szerint a kisváros polgármestere olyan megoldáson gondolkodik, amely átminősítené a város főterének státuszát úgy, hogy ne tekintsék köztérnek. Ezzel eleget tenne annak a követelménynek, hogy a város köztereinek világi jellege legyen, amely elvre a bírósági döntés hivatkozott.

Az ügy kapcsán eszünkbe juthatnak Robert Schuman, az egységes Európa megálmodója, a luxemburgi születésű német-francia kereszténydemokrata politikus közel hetven évvel ezelőtt írt mondatai: „A demokrácia vagy keresztény lesz, vagy nem is lesz. Egy kereszténységellenes demokrácia olyan karikatúra lesz, amely vagy zsarnokságba, vagy anarchiába süllyed.”

A petícióban arra kérik az Európai Parlament tagjait, hogy lépjenek fel a kereszt védelmében és minden Európában tapasztalható keresztényellenes jelenséggel szemben.

A petíció szövegét a keretes részben olvashatják, és ITT írhatják alá.

Petíció az Európai Parlament képviselőcsoportjai figyelmébe

Tisztelt Döntéshozók!

Tiltakozásomat fejezem ki a francia Államtanács döntésével kapcsolatban, amelyet a francia Ploërmel városában lévő II. János Pál pápa-emlékművel kapcsolatban hoztak.

A kereszt Európa keresztény gyökereire emlékeztet. Minden, a közterek cenzúrázására tett kísérlet, mely eltávolítaná ezt az Európa számára oly fontos jelképet, a kontinensünk alapját jelentő gyökerektől való elszakadás megnyilvánulása.

Ma is igazak az Európai Unió alapító atyjának, Robert Schumannak közel hetven éves mondatai: „A demokrácia vagy keresztény lesz, vagy nem is lesz. Egy kereszténységellenes demokrácia olyan karikatúra lesz, amely vagy zsarnokságba vagy anarchiába süllyed.”

Ezért arra kérem az Európai Parlamentet, lépjen föl a kereszt ügyében, és minden, Európában tapasztalható keresztényellenes jelenséggel szemben!

Forrás: CitizenGo.org

Fotó: TouchepasaJeanPaul2.fr

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria