Álljunk meg egy látnivalóra! – A szombathelyi egyházmegyei könyvtár freskói

Kultúra – 2020. május 3., vasárnap | 13:00

A szombathelyi Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont a járványhelyzetben online mutat be néhányat a kincseiből a következő tizenkét hét folyamán. Ezúttal Dorffmaister István freskóiról olvashatunk.

Mivel a jelen helyzetben nincs lehetőség a könyvtárak személyes felkeresésére, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont (közkeletű nevén: egyházmegyei könyvtár) vezetősége úgy döntött, hogy a könyvtár érdekességeiből, látnivalóiból válogatva a következő 12 hét folyamán online bemutatnak egyet-egyet. Ezek a kincsek a gyűjtemények sokszínűségét, gazdagságát tükrözik. 

A szervezők remélik, hogy amint lehetőség lesz rá, személyesen is üdvözölhetik az érdeklődőket intézményükben, akiknek egy tárlatvezetés keretében alkalmuk nyílik majd megtekinteni nemcsak az online sorozat keretében bemutatott tárgyakat, hanem felfedezhetik a könyvtár egyéb értékeit is.

Addig is az érdeklődők figyelmébe ajánlják honlapjukat, amely ITT érhető el.

*

Ezúttal a Dorffmaister-freskókkal ismerkedhetünk meg.

Szily János püspök az 1791. december 21-én alapított székesegyházi könyvtár helyének a papi szeminárium (ma kollégium) második emeletét jelölte ki, azokat a helyiségeket, amelyekben ma az egyházmegyei könyvtár egyik gyűjteménye, a Herzan-könyvtár található. Egyidejűleg megbízta a századvég egyik legfoglalkoztatottabb festőjét, a bécsi származású Dorffmaister Istvánt (1729–1797), hogy ékesítse képeivel a leendő könyvtár helyiségeit.

Dorffmaister 1791-ben kezdett dolgozni a termek mennyezetfreskóin és a grandiózus munkát az év folyamán be is fejezte.

A főhelyiség freskóján a négy nyugati egyházatya látható attribútumaikkal (jelképeikkel). Nagy Szent Gergely pápát tiarával (pápai korona) és galambbal (a Szentlélek jelképével) ábrázolta a mester. Szent Ambrusnak, Milánó püspökének jelképe a méhkas.

A Bibliát latin nyelvre fordító Szent Jeromos – lábánál az alvó oroszlánnal – a Szentírás tanítását magyarázza a gyerekeknek.

Egy csoport közepén Szent Ágoston az eretnekekkel vitázik, kezében az égő szívvel, a lángoló istenszeretet jelképével. Körülöttük magyar ruhás vitézek, szerecsenek, katonák, gyermekek láthatók. Egy, a kezében tükröt tartó angyal középre mutat, ahonnan „Isten szeme” tekint le ránk.

A látogatók egy másik, ugyancsak Dorffmaister által készített freskót is megtekinthetnek a szomszédos olvasószobában, mely grisaille technikával, azaz szürke (fehér-fekete) színnel készült és az Olümposzon mulatozó isteneket ábrázolja. A gondos kimunkálás, a finom árnyalatok azt jelzik, hogy a mester ezt a művét is nagy odafigyeléssel, alapossággal készítette.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria