Amikor a pápa lemondott a tiaráról, hogy a szegényeket támogassa

Kitekintő – 2018. szeptember 11., kedd | 19:16

1964. november 13-án VI. Pál a szegényeknek ajándékozta tiaráját a Szent Péter-bazilikában, I. János Pál pápa pedig már nem is engedte megkoronázni magát.

A 8. századtól kezdve a tiara nevű, drágakövekkel ékesített, csúcsos pápai föveg a pápai hatalom és tekintély egyik jele volt. Az új egyházfőket ezzel koronázták meg, majd egyéb nagy ünnepeken, körmenetek alkalmával viselték, hogy jelezzék: Róma püspöke felette áll az e világi királyoknak és királynőknek.

1964. november 13-án azonban VI. Pál pápa szakított ezzel a tradícióval. Ezüst- és aranyszínű, milánói mesterek által készített modern tiaráját a szegényeknek ajándékozta a Szent Péter-bazilikában, így ő volt az utolsó katolikus egyházfő, aki ezt a fejdíszt viselte. A tiarát, amivel négy hónappal azelőtt koronázták meg, jótékonysági céllal áruba bocsátotta, és használatát a mitrával váltotta ki. (II. János Pál óta pedig a pallium tölti be a tiara hajdani szerepét a koronázás szertartásában.)

A kétezer püspök jelenlétében bemutatott szentmise után VI. Pál felemelkedett székéből, és ünnepélyesen az oltárra helyezte tiaráját. Az akkori újsághírek szerint az egyházfőt az indította erre a gesztusra, hogy a II. vatikáni zsinat megbeszélései során sok szó esett a világ szegényeiről.

Miután bejelentették, hogy a tiarát aukcióra bocsátják, Francis Spellman New York-i bíboros elérte, hogy a pápai korona az Egyesült Államokba kerüljön – ajándékként az amerikai katolikusok nagylelkű felajánlásaiért, amivel a rászorulókat támogatják a világ minden táján.

A pápai tiara a Catholic Relief Services segélyszervezet tárlata részeként körbejárta az országot, majd 1968 februárjában helyezték el a Szeplőtelen Fogantatásról nevezett nemzeti kegyhely bazilikájában.

VI. Pál négy utódja közül egyik sem kívánta visszaállítani a tiara viselését. 1978-ban I. János Pál pápa a koronázás helyett bevezette a beiktatási szentmisét – ezt a hagyományt azután utódai is folytatták. XVI. Benedek még a címeréről is töröltette a tiarát, és a jóval egyszerűbb mitrát tetette a helyére, ebben Ferenc pápa is követte.

A beiktatásakor celebrált szentmise homíliájában II. János Pál felidézte elődje döntését, és közölte, hogy követni kívánja őt: „I. János Pál, akinek emléke olyan élénken él bennünk, nem óhajtott tiarát viselni, és utódja sem akarja felvenni ma. Nem annak van itt az ideje, hogy visszatérjünk egy olyan szertartáshoz és tárgyhoz, amelyet – bár tévesen – a pápák világi hatalma szimbólumának tartanak.”

Forrás: Aleteia.org

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria