Apa és kislánya a remény felé vezető úton vesztették életüket a Rio Grande folyóban

Kitekintő – 2019. június 26., szerda | 17:34

Június 24-én egy édesapa és nyakába kapaszkodó kislánya holttestét találtak meg a Rio Grande folyó partján. Ferenc pápa kifejezte fájdalmát tragikus haláluk miatt, és imádkozik minden migránsért, aki életét vesztette menekülés közben.

Újságírók kérdéseire válaszolva Alessandro Gisotti, a szentszéki sajtóközpont megbízott igazgatója elmondta: „A Szentatya mély szomorúsággal látta annak az apukának és kislányának a fényképét, akik a Rio Grande folyóba fulladtak, miközben igyekeztek átjutni Mexikó és az Egyesült Államok határán. A pápát mély fájdalommal tölti el a haláluk, imádkozik értük és minden migránsért, akik életüket veszítették, miközben a háború és a nyomor elől menekültek.”

Úgy találtak rájuk a parthoz közel, arccal lefelé fordulva, hogy az édesapa, Óscar Martínez pólója a mellkasig fel volt húzva, 23 hónapos lánya, Valeria pedig belé kapaszkodott: karja a pólóba csúsztatva átkarolta édesapja vállát.

Ikonikus fotó, amely az erőszak és nyomor elől Észak-Amerika felé menekülő közép-amerikai migránsok szenvedéséről árulkodik. Eszünkbe juttatja Ajlan Kurdi fényképét, a kisfiúét, akit Bodrum strandján találtak holtan, piros pólóban, arccal lefelé fordulva. Ő is a remény felé indult, veszélyes utakon a családjával, amikor elérte a halál.

2018-ban Mexikó és az Egyesült Államok határán 283 ember halt meg. Óscarral és Valeriával egy napon egy nő és három gyermek holttestét is megtalálták a határon.

A La Jornada mexikói lap értesülései szerint a salvadori családfő megpróbálta kislányával a hátán átúszni a folyót, ami sikerült is neki, és visszafordult a feleségéért. A kis Valeria azonban, amikor meglátta, hogy apja visszamegy a folyóba, utánavetette magát a vízbe. Az édesapa visszafordult, megpróbálta kimenteni, de az erős sodrás mindkettőjüket elragadta.

Forrás: Avvenire

Fotó: Ansa

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria