Apák napját tartottak a debreceni Megtestesülés Tagóvodában

Hazai – 2023. március 28., kedd | 14:58

Apák napját tartottak a debreceni Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Megtestesülés Tagóvodájában Szent József, az édesapák védőszentjének ünnepéhez kapcsolódva március 23-án. Szűcs Mónika tagintézmény-vezető meghívta a napra a gyermekek apukáit, nagyapáit. Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a fenntartó képviseletében volt jelen.

A megyéspüspök köszönetet mondott a szülőknek, hogy legdrágább kincsüknek, a gyermekeiknek az egyházmegyei óvodát választották. Majd arról szólt, az apaság, atyaság kiindulópontja onnan való, hogy a mi Urunk, Jézus Krisztus a mennyei Atyát, a teremtő Istent Atyjának szólította. Ő nekünk is Atyánk, mert mindannyian az ő gyermekei vagyunk. Így a földi édesapák hivatásuk teljesítésével a mennyei Atya képviselői, az ő szeretetét hozzák a világba, a gyermekeik életébe.

Palánki Ferenc az édesapák szerepéről három dolgot emelt ki: „Amikor Jézus elkezdte a nyilvános működését, megkeresztelkedett a Jordán folyóban, és ekkor az Atya hangja hallatszott: »Te vagy az én szeretett Fiam, benned telik kedvem.«” (Lk 3,22) A földi édesapa első feladata, hogy így biztassa a gyermekét: „Te vagy az én szeretett fiam!” Mennyire más azzal a tudattal indulni az életbe, hogy valakinek a kedves, szeretett gyermekei vagyunk.

Második gondolatként egy emléket idézett fel a megyéspüspök. Amikor a Váci Egyházmegye szemináriumában tanított, irodája ablaka a Dóm térre nézett. Különösen tavasszal nagy volt nyüzsgés a téren, családok beszélgettek, gyermekek játszottak. Egyik alkalommal, ahogy kinézett az ablakon, látta, hogy a téren egy kicsiny gyermek labdázott a többi hasonló korú gyermekkel, és egyszer csak egy hatalmas kutya rohant a gyermek felé, de egy pillanat alatt megjelent az édesapa, és elkergette a kutyát. Az apa fontos feladata, hogy védje gyermekét, gondoskodó szeretettel vegye körül.

Harmadik gondolatként püspökszilágyi plébánosi élményéről beszélt Palánki Ferenc, ahol az egyházközségben hagyomány volt a fatimai engesztelő szentmise, amelynek végén gyertyás körmenetet tartottak, és az ének refrénje alatt magasra emelték a gyertyákat. Egy 2-3 éves korú gyermek is felemelte a gyertyáját, de látta, hogy az övé nem olyan magas. Az édesapja az ölébe kapta, és a kisfiú boldogan tartotta a magasba a gyertyáját. Az apák feladata, hogy a gyermekük magasra tudja emelni az élet gyertyáját, a hit fényét, Isten felé tudjon növekedni, törekedni.

„Milyen nagy dolog, hogy az apák a mennyei Atya szeretetét képviselhetik a világban, életet adhatnak, azt szolgálhatják családjukban, gyermekeikkel való kapcsolatukban. Mindezt azzal a biztatással: »Te vagy az én szeretett fiam, meg fogod tudni csinálni, képes vagy rá, lesz erőd, hogy végigéld, szeretetben töltsd az életed«” – zárta beszédét a főpásztor.

Ezt követően a gyermekek énekkel, tánccal kedveskedtek édesapjuknak, nagyapjuknak, majd ajándékot is átadtak. Az apák napja agapéval zárult.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria