Ászja Bibi Kanadába érkezett

Kitekintő – 2019. május 8., szerda | 18:27

A négygyermekes keresztény édesanya végre elhagyhatta Pakisztánt, ahol nyolc évet töltött a halálsoron, miután blaszfémiával vádolták meg.

Ászja Bibi újra családjával lehet. Gyermekei hónapokkal ezelőtt elhagyták Pakisztánt, miután Kanada jelezte, hogy befogadja a súlyos fenyegetettségben élő családot.

A pakisztáni hatóságok nem tagadták és nem is erősítették meg sem azt, hogy Ászja Bibi elutazott, sem a befogadó országot, azonban Bibi ügyvédje, Szaif al-Maluk megerősítette, hogy az asszony megérkezett Kanadába, ahol két gyermeke várta.

A pakisztáni legfelsőbb bíróság január 29-én elutasította a felmentő ítélet elleni fellebbezést. Ászja Bibit védett, titkos helyen rejtették el az ítélethozatalig, illetve az ország elhagyásának pillanatáig; mindvégig vele volt férje, Asik Mászih is. A tavaly októberi tárgyaláson a legfelsőbb bíróság többek között Shakespeare Lear királyát idézte; szerintük többet vétkeztek Bibi ellen, mint amennyit ő maga vétkezett („more sinned against than sinning”), valamint rámutattak, hogy a tanúk vallomásai ellentmondanak egymásnak.

Januári hírek szerint a család egy kanadai kisvárosban telepedhet le. Már karácsony előtt Kanadába érkezett Ászja Bibi két tizenéves lánya és az a baráti család, akik támogatták és oltalmazták a lányokat Lahorban, amíg édesanyjuk a börtönben várta az újabb és újabb fellebbezésekről való döntéseket. Tartózkodási helyüket biztonságuk érdekében nem hozták nyilvánosságra.

1990 óta óvatos becslések szerint is legalább 65 embert végeztek ki Pakisztánban blaszfémia vádjával – Ászja Bibi volt az első ezzel megvádolt és halálbüntetésre ítélt nő.

Forrás és fotó: Catholic Herald

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria