Átadták a felújított Mária-kápolnát Visegrádon

Hazai – 2023. szeptember 24., vasárnap | 12:54

Szeptember 17-én, vasárnap szentmise keretében megáldották és átadták a felújított 250 éves visegrádi Mária-kápolnát. Az ünnepi eseményen mondott beszédében Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: a templom ma is fontos szerepet tölt be a valódi kapcsolatok ápolásában, a közösségek összetartásában.

A Duna partján álló kápolnát a török uralom után az 1700-as években a Visegrádra települt svábok építették. 1897-ben Ferenc József császár és király feleségével, Erzsébet királynéval is részt vett itt szentmisén.

A kápolna állapota az elmúlt évtizedekben leromlott, ezt hozták most helyre magánerőből.

A 250 éve épült barokk kápolna helyreállítását az Emberi Méltóság Tanácsa kezdeményezte, és a szervezet főtitkára, Szunai Miklós a magánvagyonából hozatta rendbe.

A felújított kápolnát szentmise keretében áldották meg.

Az ünnepélyes átadás alkalmából mondott beszédében Vitályos Eszter államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a Nyugat országaiban templomokat zárnak be, alakítanak át méltatlan módon különböző hasznosításra, hazánkban új templomok épülnek, és a régiek közül is többet helyreállítanak.

E munkálatok során bizonyosodik be, hogy milyen ereje van a hitnek és az értékteremtő összefogásnak.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a visegrádi országok (V4) a mostanra felújított kápolna közelében kötöttek együttműködési megállapodást, és e közösségnek ma is fontos szerepe lehet a nemzetközi politika színterén.

A kápolna azt is szimbolizálja, hogy Európában a keresztény értékek megőrzéséért a V4-ek, ha eltérő mértékben is, milyen erőfeszítéseket tesznek – mondta Vitályos Eszter.

Forrás: MTI

Fotó: Visegrád Város Önkormányzatának Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria