Átadták a Hit pajzsa díjat – a kitüntetett: László Gábor regnumi atya

Hazai – 2004. március 4., csütörtök | 14:38

A diktatúrák közös jellemzője, hogy nem tűrnek más véleményt a magukén kívül. A kommunista diktatúra nem tűrt a maga ateista, materialista világnézetén kívül más világnézetet. Gyűlölte a vallást és a kereszténységet, de különösen a katolikus egyházat és annak papjait, valamint híveit – mondta Bolberitz Pál apostoli protonotárius, teológus professzor február 28–án Budapesten, a Magyar Rádió Márványtermében.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából 2002-ben alapított „Parma fidei” – a „Hit pajzsa” díjátadó ünnepségen idén a kitüntetést László Gábor pápai prelátus, regnumi atya kapta, aki az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye legidősebb papja.

Bolberitz Pál laudációjában rámutatott: A diktatúra kényszerítő körülménye megtört vagy megalkuvásra késztetett egyházi vezetőket, papokat és híveket egyaránt. Ám nem mindenki tört meg! Voltak, akik Péter apostollal vallották: „Inkább kell engedelmeskedni Istennek, mint az embereknek.” Sokan Pál apostol szavait is megszívlelték: „Hirdesd az igét, akár alkalmas, akár alkalmatlan”.

A filozófus professzor hangsúlyozta: „Mi magyarok büszkék lehetünk arra, hogy sokan vállalták az üldöztetést, zaklatást, mellőzést, a börtönt Krisztusért és az egyházért a magyarországi kommunista diktatúra évtizedeiben. Az ellenállók közé tartozott László Gábor atya, a Regnum „nagy öregje”, aki osztatlan tekintélynek örvend mind a regnumiak, mind a főegyházmegye papsága előtt. László Gábor atya jelképpé vált a szemünkben. Elvhű, sziklaszilárd alakja ma is példaként magasodik elénk.

Krisztus mindenek felett! Hithű papok és hívek tartották fenn Magyarországot a diktatúra évtizedeiben. Végtelen hála és köszönet illeti a regnumi atyákat, akik tartották bennünk a hitet – mutatott rá Gyurkovics Tibor író, a díj egyik alapítója a regnumi atyák, köztük az idei kitüntetett helytállására.

A „Hit pajzsa” díjat Mádl Dalma asszony, a köztársasági elnök hitvese nyújtotta át László Gábor atyának, majd Bolberitz professzor adta át a díjhoz tartozó „Hazámért, hitemért” kitüntetést. Az ünnepi percek emelkedett hangulatát emelte a Budapesti Központi Papnevelő Intézet Gregorián Kórusának szolgálata.

A díjátadó ünnepségen a regnumi atyák mellett megjelent Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Bábel Balázs, a kalocsa-kecskeméti érsek, és Balás Béla kaposvári megyéspüspök.

A „Parma fidei” – a Hit pajzsa” díjat idén harmadik alkalommal adták át. A díj alapítói: Horváth Béla volt kisgazda országgyűlési képviselő, – akinek országgyűlési határozati javaslatára vezették be 2001-ben a „kommunizmus áldozatainak emléknapját” –, valamint Gyurkovics Tibor író.

A Regnum Marianum mozgalom a huszadik század első éveiben alakult. A papokból álló lelki közösség tagjai Budapesten, a Damjanich utca 50-ben laktak, abban a házban, melyet gróf Majláth Gusztáv erdélyi püspök vásárolt számukra. A mozgalom célja értelmében arra törekedtek: a külvárosi, kallódó cserkészfiúk váljanak öntudatos, művelt, katolikus és egyházhű ifjakká. A regnumi atyák vallották: Csak így lehetünk méltók arra, hogy „Regnum Marianum”, vagyis „Szűz Mária országa” lehessünk. Az 50-es években a házat államosították, a papokat különböző plébániákra helyezték, de a mozgalmat nem sikerült megsemmisíteni. Az üldöztetések, a letartóztatások ellenére folyt, és folyik ma is, már megváltozott körülmények között a munka, az ifjúság nevelése.

Magyar Kurír

Kép: Kadelka László