Körmenden átadták a „Test és a lélek orvosa” – Boldog Batthyány László-díjat

Hazai – 2023. január 25., szerda | 15:49

Kovács Mónika, a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház I. Belgyógyászat és Infektológia Osztályának osztályvezető főorvosa, valamint Szabó Imréné, a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház szemészeti műtősasszisztense vehette át idén „A test és a lélek orvosa” – Boldog Batthyány-Strattmann László-díjat január 22-én, a szegények orvosa emléknapján Körmenden.

A díjat 2018-ban alapította a Szombathelyi Egyházmegye azzal a céllal, hogy évről évre elismerje, megerősítse a hit és az orvosi, egészségügyi hivatás kapcsolatát. A gyógyításban dolgozók további megbecsülését jelzi, hogy a díjazott orvoson kívül egy egészségügyi dolgozó is elismerésben részesül.

Az elismerés névadójának emberi nagyságát, kimagasló orvosi tevékenységét méltatta Bebes István, Körmend polgármestere, kiemelve, hogy Batthyány-Strattmann László nemcsak orvosi hivatásában igyekezett a legtöbbet adni betegeinek, hanem a hitéletben is igyekezett példát mutatni. A polgármester elmondta, Boldog Batthyány-Strattmann László gondolatai azt sugallják: az ember fontos; az embert meg kell becsülni, és biztosítani kell számára, hogy normális, szép körülmények között éljen. Körmend mindent megtesz, hogy méltón őrizze a szegények orvosának emlékét – tette hozzá a városvezető, majd idézte Batthyány-Strattmann László hitvallását: „Szeretem a hivatásom, a beteg megtanít Istent egyre jobban szeretni, s Istent szeretem a betegben, s a beteg többet segít nekem, mint én neki!”

A polgármester után az egyik tavalyi díjazott, Wolf Terézia körmendi háziorvos üdvözölte a jelenlévőket. Mint mondta, az orvosokban, ápolókban, mentősökben, gondozókban mindig újult erővel vetődik fel a szenvedés kérdése. Batthyány-Strattmann Lászlót sem kerülték el az értelmetlen halálesetek, de hite átsegítette a nehézségeken. Wolf Terézia kitért rá: amikor a gyógyító tevékenység véget ér, akkor a reményadás, vigasztalás erejével kell helytállniuk az orvosoknak, ápolóknak szenvedő embertársaik mellett.

Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök és Bebes István polgármester adták át a díjat Kovács Mónika főorvosnak és Szabó Imréné műtős asszisztensnek. 

Szentmisével zárult az ünnep az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban.

Szentbeszédében Fekete Szabolcs Benedek püspök idézte a boldog egyik levelét, amelyben Batthyány-Strattmann László azt írta az orvosoknak, ápolóknak: „Mielőtt bemennél a kórterembe, a türelmetlenségedet hagyd az ajtón kívül. A betegekkel a legnagyobb együttérzéssel, részvétettel kell foglalkozni. A beteg ágya mellett legyen ott a csupa türelem, jóság, szelídség, együttérzés, a kímélet.”

A szombathelyi segédpüspök a szentmise végén Kiss László plébánossal együtt Boldog Batthyány-Strattmann László közbenjárásáért imádkozott.

Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök szentbeszédét meghallgathatják ITT.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria