Átadták a Média a Családért díjakat

Hazai – 2021. február 4., csütörtök | 9:01

Online sajtótájékoztatón jelentették be a Média a Családért díj 2020. évi nyerteseit február 1-jén. A Magyar Telekom székházából közvetített eseményen a magyarországi, valamint a külhoni Média a Családért díj mellett két közönségdíjat és egy miniszteri különdíjat adtak át.

Az eseményen részt vett Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

A 2020-as díj főtámogatója, a Magyar Telekom ezúttal házigazda is volt. Kutas István, a cég vállalati kommunikációs igazgatója kiemelte, hogy a Média a Családért Alapítvány olyan tartalmak megjelenését ösztönzi a médiában, amelyek valódi értéket képviselnek.

Szám Katalin, a Média a Családért Alapítvány kuratóriumi tagja, a Képmás magazin főszerkesztője elmondta, hogy a díjat 2007-ben alapította a Média a Családért Alapítvány és a Képmás magazin azzal a céllal, hogy olyan magas szakmai színvonalat képviselő, nyomtatásban vagy online felületen megjelenő cikkeket, illetve rádió- és televízióműsorokat jutalmazzanak, amelyek a családról, a családoknak szólnak. A megjelenéseket havonta szemlézik az anyaországban, és öt éve már a határon túli magyarlakta területeken is. A magyarországi és külhoni szakmai zsűri havonta választ egy-egy jelöltet, akiket a Képmás magazinban és az alapítvány weboldalán is bemutatnak.

Aczél Petra, a Média a Családért Alapítvány és a szakmai zsűri elnöke, a Corvinus Egyetem tanára és intézetigazgatója úgy fogalmazott: „Idén is kiváló jelöltjeink voltak. A tartalmakban egyáltalán nem tükröződött a Covid – a család igazán ellenállt a 2020-as nagy megrázkódtatásnak. Úgy tűnik, ez a mi társas egészségünk vakcinája.”

A szakmai zsűri döntése szerint a Média a Családért díj 2020 hazai győztese Bodó Mária alkotása, a Duna Televízió Isten kezében című műsorának Anyaméh gyümölcse jutalom című adása lett. Az elismerés egymillió forint pénzjutalommal jár.

A 2016-ban létrehozott Külhoni Média a Családért díjat Molnár-Bánffy Kata, a Média a Családért Alapítvány kuratóriumi tagja, a Képmás Kiadó és a Salt Communications ügyvezetője mutatta be. Elmondta, hogy öt éve négytagú zsűri szemlézi és értékeli a határon túli megjelenéseket Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről és Kárpátaljáról.

Idén a külhoni díjat két újságírónak megosztva ítélte oda a szakmai zsűri: D. Balázs Ildikó, a Liget.ro munkatársa Látássérült mindennapok című írásáért és Gruik Zsuzsa, a Magyar Szó napilap munkatársa Kavics a tóban – Elveszített magzatok és kisbabák című munkájáért részesült 500-500 ezer forint pénzjutalommal járó elismerésben.

A díj összegét a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság a 2020 az erős magyar közösségek éve elnevezésű tematikus programjának keretében biztosította. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta: „Több területen is szakmai hálózatokat működtetünk, amelyek közül kiemelt helyet foglalnak el azok a szakmai és közösségi hálózatok, amelyek a családok mindennapjait segítik… Örülök, hogy azt tapasztalhatjuk, hogy a családokat körülölelő védőháló egyre erősebb a külhoni magyar közösségek esetében. Köszönettel tartozunk a külhoni magyar média munkatársainak, hogy tevékenységükkel ennek a hálónak az erősítését szolgálják.”

A Családbarát Média – Miniszteri Különdíj nyertesét Novák Katalin családokért felelős tárcanélküli miniszter jelentette be. A 300 ezer forint pénzjutalommal járó elismerést a Kossuth rádió munkatársa, Mohácsi Edit a Vendég a háznál című műsorban elhangzott A magzat elvesztése című riportjáért kapta.

„A járvány időszakában még inkább felértékelődött a média szerepe. Olyan pályamunkát díjaztunk, amely egy fájdalmas tabutémát, a magzat elvesztését dolgozza fel. Az interjú meghallgatása segíthet a trauma feldolgozásában” – mondta Novák Katalin.

A január 15-én zárult közönségszavazás során a 2020. évi tizenkét anyaországi és tizenkét külhoni jelölt munkájára lehetett voksolni. Összesen 5490 szavazat – 2803 hazai, 2687 külhoni – érkezett.

Az eredmények alapján a magyarországi közönségdíjat Széles-Horváth Anna (Pszichoforyou.hu) nyerte Túlgondolt gyermeknevelés a 21. században – Avagy hogyan jussunk levegőhöz szülőként az információk áradatában? című munkájával, míg a külhoni közönségdíjat Polyák Hajnalka (Magyar Szó) Megtalálni a jót minden élethelyzetben című cikke kapta. A közönségdíjas újságírók a Kolping Hotel vendégszeretetét élvezhetik családjukkal 2021-ben.

A rendezvény végén bejelentették, hogy a Magyar Telekom a 2021-es évben is főtámogatója lesz a Média a Családért díjnak.

Forrás: Képmás.hu

Fotó: Jónás Jácint

Videó: Média a Családért Alapítvány

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria