Átlényegülés – Az eucharisztikus kongresszus jegyében nyílt kiállítás Győrben

Kultúra – 2019. május 28., kedd | 19:10

Május 23-án, Boldog Apor Vilmos vértanú püspök ünnepén nyitották meg az „Átlényegülés – Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén” című kiállítást a győri Triangulum Galériában.

A résztvevőket Veres András győri megyéspüspök, Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, érseki általános helynök, valamint Kontsek Ildikó, az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatója, a kiállítás kurátora köszöntötte.

Keresztény életünk középpontjában az „angyalok kenyere”, vagyis az Oltáriszentség áll – hangsúlyozta a megnyitón Veres András megyéspüspök. – A szentmisében átlényegülés, transzszubsztanciáció történik Jézus szavainak megismétlésével: „ez az én testem”, „ez az én vérem”. A konszekrálás után lényegileg már nem a kenyér és a bor, hanem Krisztus teste és vére áll előttünk. Nem fizikai, hanem lényegi változás megy végbe. Erről a misztériumról vall ez a kiállítás, az Egyház által kivizsgált és elismert eucharisztikus csodákon keresztül is.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a Pesti Vigadó után itt, a győri Collis Saceren, a Triangulum Galériában mutathatjuk be ezt a tárlatot” – mondta a Győri Egyházmegye főpásztora.

Mohos Gábor püspök köszöntőjében kiemelte: a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés lényege, hogy megújítsuk, megerősítsük, élettel telibbé tegyük az Oltáriszentségben jelen lévő Jézushoz fűződő kapcsolatunkat. Ha nem tápláljuk a testünket, gyorsan legyengülünk. Így van ez a lelki életünkkel is. Jézus ezt nagyon jól tudja. Azért ajándékozott meg bennünket testével és vérével, hogy tápláljon bennünket.

A kiállítás termeiben közelebb kerülhetünk ehhez a titokhoz, amely mindig titok marad, de megkaptuk annak lehetőségét, hogy közelivé és személyessé váljon – mondta az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke. Mohos Gábor a jövő évi kongresszuson való részvételre buzdította a jelenlévőket, mely által – miként fogalmazott – mindenki erőt meríthet a világegyház gazdagságából.

Kontsek Ildikó, az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatója ismertette: az Átlényegülés – Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén című tárlat a tizenöt évesen elhunyt Carlo Acutis gondolatára épül. Az olasz fiatalember halála előtt azt a célt tűzte ki, hogy az interneten keresztül összegyűjti és bemutatja a világszerte történt eucharisztikus csodákat. Gyűjteményének egy része már magyar nyelven is elérhető, ebből a látogatók is megismerhetnek egy válogatást.

A kiállításon bemutatott képzőművészeti alkotások közül Kontsek Ildikó kiemelte Kisléghi Nagy Ádám barokk festőiséget idéző kompozícióját, Atlasz Gábor Emmauszi vacsora című művét és Bukta Norbert égi és földi dimenziót összekapcsoló installációját.

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés fontos állomását jelentő eseményen közreműködött Bognár Krisztina énekművész és Fellegi Melinda zongoraművész.

*

A kiállításmegnyitót követően Ablonczy Bertalan, a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetem hallgatója adott orgonakoncertet a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban – előadásában elhangzott Johann Sebastian Bach C-dúr toccata, adagio és fúga című műve, valamint Max Reger Freu dich sehr, o meine Seele korálfantáziája.

Az Átlényegülés – Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén című kiállítás július 21-ig mindennap 10 órától 18 óráig látogatható a győri Triangulum Galériában (Győr, Gutenberg tér 2.).

A belépés díjtalan.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Németh Péter, Győri Egyházmegye Sajtóirodája

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria