Attól, hogy elítéljük, nem lesz jobb a világ – Böjte Csaba testvér tett tanúságot Nyíregyházán

Kishírek – 2023. március 10., péntek | 14:37

A „Rókahegyi görög esték” vendége március 7-én Böjte Csaba ferences szerzetes volt Nyíregyházán. A tanúságtételről Obbágy Veronika írt összefoglalót.

Március első keddjén – ahogy öt éve minden hónap első keddjén szokásos – ismét előadás volt a nyíregyháza-rókahegyi görögkatolikus templomban. Ebben az évben tanúságtételek hangzanak el az esteken. Ezúttal Böjte Csaba testvér volt a vendég, aki a szerzetesi hivatásról tett tanúságot.

A könyveiből, a médiában való nyilatkozataiból ismert szerénységgel, egyszerűséggel, mély lelkülettel, hittel, szívéből áradó szeretettel beszélt a szerzetességről, az első „befogadott” gyerekekről, majd az egyre bővülő otthonokról és a jelenlegi helyzetről. Megható történeteit hallgatva gyakran könnybe lábadt a szemünk. Mondanivalóját a Szentírásból idézett sok-sok mondattal, Jézusi tanítással támasztotta alá. Akik jelen voltunk, valamennyien lelkileg gazdagabban, komoly elhatározásokkal mehettünk haza, felismerve, hogy papi, prófétai és királyi feladataink vannak a környezetünkben, a világban. Erre kaptunk hivatást a keresztségben.

Csaba testvértől megtanulhattuk, hogyan lehet „kiszeretni” a jót a házastársunkból, gyerekeinkből, unokáinkból, embertársainkból. Jézushoz hasonlóan mindig bízzunk, biztassunk, reméljünk és ne az ördög „kezei” legyünk.

„Az a szent, aki a környezetét is szentté teszi. Jézus Krisztus lelkesít, bátorít, biztat. Ezt tegyük mi is. Ezt jelenti kereszténynek lenni: lelkesítünk, reményt adunk. Attól, hogy elítéljük, nem lesz jobb a világ” – mondta Csaba testvér.

Ismert humorával fűszerezett előadása derűt varázsolt az arcunkra, lelkünkbe. Végül fáradhatatlanul dedikálta a hallgatóság által kért könyveket és időt nem sajnálva beszélgetett a hallgatóságból tovább ott maradottakkal és adott személyes tanácsokat azoknak, akik kérték. Élete hatalmas, hiteles példakép valamennyiünk számára.

Szerző: Obbágy Veronika

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: P. Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria