Autista fiatalok dolgoznak a Máltai Szeretetszolgálat új mosodájában

Hazai – 2015. szeptember 10., csütörtök | 15:11

Autista fiatalokat és megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat Keszthelyen nyílt mosodájában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat – tájékoztat a Máltai.hu.


A pályázati forrásból kialakított létesítmény a szervezet keszthelyi fogyatékosok napközi otthonának szomszédságában nyílt meg, ahol 34 fiatal felnőttről gondoskodnak. Az új munkahely tizennégy embernek ad lehetőséget arra, hogy igazi értékteremtő munkát végezzen, és saját keresettel rendelkező önálló felnőtté válhasson.

A Keszthelyi Televízió beszámolója szerint a mosoda átadási ünnepségén jelen volt Czibere Károly szociális államtitkár, Habsburg–Lotaringiai Kinga főherceg asszony és a Máltai Szeretetszolgálatot támogató Natalia Khainouszkaja, a magyarországi belorusz nagykövet felesége is.

A Gondviselés Házának udvarán rendezett ünnepségen Czibere Károly államtitkár az esélyteremtés, a közösségépítés példájaként említette a közel 66 milliós beruházást. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2008 májusában a Keszthely Város Önkormányzata által harminc évre biztosított épületben, 40 millió forintos beruházással hozta létre a Gondviselés Házát, ahol az iskoláskorból kinőtt, ám továbbra is gondoskodásra szoruló fiatal felnőtteket látják el. Ruzsics Ferenc polgármester beszédében a létrehozás időszakát felidézve kiemelte, hogy jó döntés volt a segítségnyújtás.

A fejlesztő, rehabilitációs foglalkozásokat ma 34 család veszi igénybe. A fiatalok foglalkoztatása érdekében vásárolták meg a szomszédos ingatlant, ahol a mosoda létesült. Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke beszédében azt emelte ki, hogy a munkahelyteremtés több célt szolgál, de elsősorban a fiatalok beilleszkedését a munka világába, a családokon való segítést.

Az ünnepélyes szalagátvágást követően a jelenlévők megtekintették az épületet. A mosoda tizennégy autista és megváltozott munkaképességű fiatalnak nyújt tartós munkalehetőséget.

Fotó: Keszthelyi Televízió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria