Avilai Szent Teréz vándorbotja bejárja a világot

Kitekintő – 2015. február 5., csütörtök | 19:10

Avilai Nagy Szent Teréz eredeti vándorbotja hónapok óta a világot járja. Az ereklyeként tisztelt bot öt kontinensen zarándokol át a Camino de Luz (A fény útja) keretében, a sarutlan kármeliták számára jelentős színhelyeken halad át vándorútja során – tájékoztat a Camino de Luz és az STJ 500 portál.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Jézusról nevezett Teréz híres volt vándorló kedvéről, vállalkozó szelleméről és kreativitásáról. Szüntelenül a hitet és az igazságot kereste. A Camino de Luz, az ereklye zarándokútja arra tanít bennünket, hogy az életre mint útra, mint zarándoklatra, mint küldetésre gondoljunk.

A történelmi jelentőségű vándorbot ereklyetartó ládáját, mely a Camino de Luz állomásait megörökítő fényképeken gyakran feltűnik, Francisco Domínguez Parra sevillai mester készítette.

Avilai Teréz, aki nyughatatlan lélek hírében állt, egész életében járta az országot, újabb és újabb kolostorok alapításán fáradozva – ennek köszönhető, hogy az utókor számára olyan erősen kötődik személyéhez és emlékezetéhez az élet vándorlásként, zarándoklatként, küldetésként való szemlélése.

Ez a vándorló kedv, vállalkozó, hitet és igazságot kereső szellem szétterjedt az egész világon, öt kontinensen születtek hivatások. A kármelita misszionáriusok első csoportja már Szent Teréz életében elindult Kongóba; 1588-ban pedig már Mexikóban is önálló rendtartomány jött létre. A Közel-Keleten is újra megjelent a Kármel: 1631-ben kezdték építeni az első Kármel hegyi kolostortól pár kilométerre a mai Stella Maris-kolostor elődjét. A Terézi Kármelre jellemző missziós lelkület a 20. században érte el tetőpontját: kolostorok és rendtartományok sora jött létre szerte a világon.

„A fény útja” elnevezésű zarándoklat a Szent Terézre jellemző vállalkozó szellem, missziós lelkület előtti tiszteletadás, egyben az Avilai Szent Teréz-emlékév egyik nagy jelentőségű eseménye.

Ferenc pápa a 2015-ös évet Nagy Szent Teréz emlékévének nyilvánította, mely 2014. október 15-étől 2015. október 15-éig tart. Október 15. Szent Teréz liturgikus emléknapja. A szent születésének ötszázadik évfordulóját 2015. március 28-án ünnepli az egyház, ezen a napon Alba de Tormesben, halálának helyén mutatnak be ünnepi szentmisét.

Ferenc pápa 2015. március 11-én fogadja a Camino de Luz zarándokcsoportját – jelentette be januárban a sarutlan kármelita rend általános helynöke, Emilio José Martínez –, március 28-ára, Avilai Szent Teréz születése napjára pedig a békéért való közös imádságot hirdetett meg, melyben részt vehet minden keresztény, más vallású vagy jóakaratú ember.

Fotó: STJ 500

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria