Az advent esélyt ad számunkra – Ünnepi készület Horváth Árpád jezsuitával (1. rész)

Nézőpont – 2020. november 28., szombat | 16:43

Horváth Árpád SJ templomigazgatót, A Szív jezsuita folyóirat főszerkesztőjét arra kértük, segítsen bennünket az adventi készületben. Az első videoblogban – mely a Magyar Kurír YouTube-csatornáján érhető el – az adventi koszorút, annak alkotórészeit bemutatva hozza közel hozzánk a készületet, a találkozást egymással és a Megváltóval.

Az első gyertya meggyújtásával elkezdődik az advent, a karácsonyt megelőző szent idő.

Mitől szent valami, mitől szent ez az időszak? – teszi fel a kérdést Horváth Árpád.

A vlogban a jezsuita szerzetes részletesen bemutatja az adventi koszorút. Először az örökzöld alapról, annak formájáról, majd a gyertyákról, azok színeiről, jelentéséről beszél. A gyertyák sorrendben a hitet, a reményt, az örömöt és a szeretetet jelképezik. A gyertyák biblikus jelképek is, az első Ádámra és Évára, a teremtésre, és

arra az ígéretre utal, hogy Isten megígéri Évának a Megváltót, helyreállhat a kapcsolat Istennel.

A második gyertyánál a választott, vándorló népre gondolunk, akik Egyiptomból kivonulnak – hálát adhatunk, hogy a személyes életünkben is úton vagyunk Isten felé. A harmadik gyertya meggyújtásakor Szűz Máriára gondolunk, érte adunk hálát – ő az, aki igent mondott az Istenre, nagy példája a hitünknek, hogy mi is követni tudjuk őt ezen az úton. A negyedik gyertya esetében Keresztelő Szent Jánosra gondolunk, aki arra hív, hogy egyengessük az Úr útját, legyen egyenessé, ami görbe – lelki értelemben átgondolva mindezt, azt jelenti, hogy Isten meg akar születni az életünkben, a szívünkben.

Az advent esélyt ad számunkra. Isten oda akar telepedni mellénk.

Amikor a családunkkal körbeüljük a koszorút, imádkozunk, hálát adunk, az összehoz bennünket és így együtt megélhetjük a meghittséget, a találkozást Vele.

Fotó és videó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria