Az Ágota Közösség vendége volt Michael W. Banach apostoli nuncius

Hazai – 2023. november 28., kedd | 19:29

Michael W. Banach érsek, Magyarország apostoli nunciusa november 22-én kétnapos látogatásra érkezett Szegedre. November 23-án, csütörtökön a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatójának szegedi székhelyén gyermekvédelmi szakemberekkel és gyermekvédelmi gondoskodásban felnőtt fiatalokkal találkozott.

Az apostoli nuncius november 22-én, szerdán a Gál Ferenc Egyetemen pasztorál-kateketikai konferenciáján tartott előadást. Michael W. Banach érsek ezt követően, 18 órakor ünnepi szentmisét mutatott be a szegedi dómban.

Látogatása második napján, november 23-án, csütörtökön megismerkedett a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális területeivel, köztük a Kateketikai Intézet munkájával.

Ezt követően látogatott el Michael W. Banach érsek a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az Ágota Alapítvány Csongor téri decentrumába.

Az apostoli nunciust, Serfőző Levente oktatási püspöki helynököt, kateketikai és ifjúsági referenst és Róth Mártont, a Szeged-Csanádi Egyházmegye kül- és közkapcsolati igazgatóját Kothencz János diakónus, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója és munkatársai fogadták – többek között olyan gyermekvédelmi szakemberek, akik nap mint nap azért dolgoznak, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban élők sorsát jobbá tegyék.

Kothencz János – bemutatva Michael W. Banach érseknek az Ágota Közösség működését – elmondta: közel három évtizedre tekint vissza, hogy teológustársaival úgy döntött, gyermekotthonokban élő, családjukból kiemelt gyermekekkel foglalkoznak. A hosszú évek során több száz önkéntessel valósították meg missziójukat, melynek keretében pasztorációs programokat és élményeket biztosítottak a gyermekeknek. 2011-ben Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök életre hívta a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatót, melynek szakmai programrendszertana az Ágota Alapítvány által létrehozott szakmamódszertanra épít.

A szolgáltató jelenleg mintegy hatezer gyermekről gondoskodik, akik nevelőszülőknél vagy kis létszámú lakásotthonokban élnek. „Fontos küldetésünk, hogy érzékenyítsük a társadalmat a családjukat vesztett gyermekek sorsállapotára, valamint az is felelősségünk, hogy Katolikus Egyházunkban is érzékenyítsük a paptestvéreket és híveket a gyermekeink életére és sorsbéli jellemzőire – mondta az Ágota Közösség vezetője. – Ma Magyarországon egy családját vesztett gyermek idegen az őt körülvevő világban, nagyon sok előítélet, sztereotípia övezi őket, amelyek hátráltatják az életük alakulását. Pasztorációs csoportunk élményprogramokon keresztül ismerteti meg a fiatalokkal az evangéliumot.”

Kothencz János kiemelte, hogy amikor az 1990-es évek közepén elindították az Ágota mozgalmát, találkozhatott Angelo Acerbivel, a rendszerváltás utáni első magyarországi apostoli nunciussal, ezért nagy megtiszteltetés, hogy majd három évtized elteltével körükben üdvözölhetik Michael W. Banach érseket.

Magyarország apostoli nunciusa nagy érdeklődéssel hallgatta az Ágota Közösség tevékenységének bemutatását. Elmondta, nagyon mélyen megérintette történetük, az, hogy milyen lelkesedéssel beszélnek szolgálatukról; nagy odafigyeléssel hallgatta, milyen küzdelmekkel kell naponta megbirkózniuk, és az is meghatotta, hogy a gyermekeknek milyen küzdelmeket kell megvívniuk a társadalommal és gyakran önmagukkal is.

„Ferenc pápa nevében köszönöm munkátokat, és azt, hogy megmutatjátok ezeknek a gyermekeknek, hogy ők igenis értékesek és jók. Ha már elrabolták tőlük a gyermeki létet, a ti munkátoknak köszönhetően visszakaphatják a gyermeki örömöt – fogalmazott az Ágota Közösség tagjaihoz intézve szavait Michael W. Banach apostoli nuncius. – Elismerem a munkátokat, és arra biztatlak benneteket, hogy sose veszítsétek el a hiteteket és lelkesedéseteket. Ez nem könnyű hivatás, ám a gyermekeknek szükségük van rátok, és személy szerint nekem is szükségem van rátok. Köszönöm, hogy itt lehettem, ezúttal tolmácsolom felétek Ferenc pápa áldását.”

Michael W. Banach érsek ezt követően megtekintette az Ágota Játszóházat, ahol megismerkedett azokkal az önkéntesekkel, akik maguk is állami gondoskodásban nőttek fel.

„Élő példák vagytok. Bebizonyítottátok, hogy lentről, nehéz sorsból is fel lehet jutni. Rajtatok keresztül azt látják sorstársaitok, hogy ha nektek sikerült, akkor nekik is fog” – buzdította a fiatalokat az apostoli nuncius.

Kothencz János, az Ágota Közösség vezetője azt kérte Magyarország apostoli nunciusától, hogy vigye jó hírét közösségüknek.

Michael W. Banach érsek, apostoli nuncius pedig arra tett ígéretet, hogy segíti az Ágota Közösség európai szervezetekkel való kapcsolatteremtését.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Ágota Közösség Facebook-oldala; Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria