Az anyák, az orvosok és a meg nem született magzatok pártfogója – Szent Janka-év kezdődött hazánkban

Nézőpont – 2022. május 4., szerda | 15:55

Szentmisével, vándorkiállítással és a Szobor az életért elnevezésű vándorszobor útra indításával vette kezdetét a 2022. április 28-tól 2023. április 28-ig tartó Szent Janka-év, amelyet a Magyarországi Billings Központ imaháttere, a Vianney Testvérek a Tisztuló Lelkekért Közösség Szent Janka Imaköre szervez.

A Szent Janka-évet május 1-jén nyitották meg Máriapócson, a római katolikus Szeplőtelen Fogantatás-templomban.

Mit tudhatunk az olasz származású Szent Janka (Gianna) Beretta Molláról? Kiket szólít meg a kezdődő tematikus év, milyen programokat, lelki utat kínál? Erről beszélgetett Kovács Ágnes, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye sajtóreferense még a nyitóesemény előtt Lukács Krisztinával, a szent oltalma alatt álló nyíregyházi székhelyű Magyarországi Billings Központ igazgatójával, valamint Hollósy Tibor tanárral, akolitussal, a Szent Janka Imakör vezetőjével.

– A Szent Janka Imakör és a Magyarországi Billings Központ az élet védelméért küzd. Az üzenete hogyan kötődik Szent Jankához? Kicsoda ő?

Lukács Krisztina: A Szent Janka-évet április 28-án, Szent Janka (1922–1962) földi születésének 100., mennyei születésének 60. évfordulóján indítottuk el. Szent II. János Pál pápa 2004-ben avatta őt szentté, és az édesanyák, az orvosok és a meg nem született magzatok védőszentje lett, valamint az életvédők példaképe, a kismamák őrzője, a hivatást kereső fiatalok segítője, a jegyesek, keresztény családok, asszonyok, özvegyek pártfogója. 2014-ben, amikor az a megtiszteltetés ért minket a férjemmel, hogy felkértek a Magyarországi Billings Központ vezetésére, elhatároztuk, hogy Szent II. János Pál pápa mellé őt választjuk védőszentünkké.

Gianna olasz orvos, szerető feleség és anya volt, aki példaértékű keresztény életet élt, mindezt pedig megkoronázta azzal, hogy 1962-ben, 39 évesen feláldozta az életét a negyedik gyermekéért. Férjével nagy családot szerettek volna. Sorra születtek gyermekeik, majd a negyedik várandósság elején egy jóindulatú daganatot diagnosztizáltak a méhén, amely veszélyeztette az ő és magzata életét. Három lehetőség közül választhatott: eltávolítják a méhét a magzattal és a daganattal együtt, csak a magzatot veszik ki és a daganatot, vagy csak a tumort távolítják el – ő ez utóbbi mellett döntött, ami viszont nagy kockázattal járt. Az volt a határozott kérése, hogy a gyermeke életét mentsék meg. A műtét ugyan sikeres volt, Gianna visszatért családja és feladatai körébe, de – amint azt előre sejtették –, hat hónappal később, a szülést követően komplikációk léptek fel: felszakadt a korábbi operációs seb és a következő héten, húsvét hetének szombatján fertőzés következtében elhunyt. Férjével hat évig éltek boldog házasságban.

Halála után férje, Pietro még ötven évig élt, és 92 évesen megélte a felesége szentté avatását. A lánya, akiért Gianna az életét áldozta, szintén orvos lett. Nem ment férjhez, hanem az édesapjával együtt az egész életüket arra szánták, hogy ezt a tiszteletet elmélyítsék. Mindezt nem önszántukból határozták el, hanem azért, mert már röviddel Gianna halála után több száz imameghallgatásról szóló levelet kaptak.

Szent Janka (Gianna) Beretta Molla egy 13 gyermekes családban született, amelyben a ferences harmadrendi lelkiséget követték. A családból több testvére választotta a papi és szerzetesi hivatást. A kapucinus szerzetes, orvos bátyjának, Alberto Beretta atyának most folyik a boldoggáavatási eljárása. Ő Brazíliában élt évtizedekig, ahol ingyen gyógyította a betegeket, kórházat is épített. Szent Janka közbenjárására már ott is történtek csodák, mert tudták, hogy Alberto atya húga, az akkor még Boldog Gianna Beretta Molla közbenjárásáért imádkoznak. Az imameghallgatások dokumentálva is vannak. Az egyik csoda egy négy hónapon keresztül magzatvíz nélkül fejlődő egészséges baba születése.

Személyes érintettségről is tudok beszélni, hiszen férjemmel mi is kértük Szent Janka közbenjárását, amikor a harmadik gyermekünket vártuk.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy gyermekünk fogyatékos lesz, de imánk meghallgatásra talált, és egészséges gyermeknek adtam életet. Hálából Janka névre kereszteltük őt.

Az ima kegyelmi ajándékaként tapasztaltuk meg azt is, hogy mire megszületett Janka, az előre jelzett betegségének az elfogadása is megszületett a szívünkben. (...)

– Mit tudhatunk a Szent Janka-imakörről?

Hollósy Tibor: Az imakör egy életvédő imacsoport, amely egyben a nyíregyházi székhelyű Magyarországi Billings Központ lelki hátterét is jelenti. Imádságainknak, felajánlásainknak, böjtjeinknek óriási hatását tapasztaltuk meg már eddig is, hiszen a Billings Központ igen szép eredményeket ért el egyházmegyénken túl is, országos szinten. A természetes családtervezést hirdető Billings-módszernek aktív oktatói vannak az egész országban, de még mindig azt gondolom, hogy a történet elején vagyunk. A Szent Janka-imakörnek Budapesten, Szentendrén és Egyeken is vannak tagjai.

Életvédelemmel nem lehet lelki háttérima nélkül foglalkozni. Öt évvel ezelőtt, 2017-ben alakult meg imakörünk, Szent Janka emléknapján, április 28-án. Tagjai Máriapócson szentmise keretében ünnepélyes elköteleződést, felajánlást tettek.

A közös imaalkalmakat sikerült rendszeressé tenni, a Covid-járvány ideje alatt ez online formában erősödött tovább, de mindannyiunknak hiányoztak a személyes találkozók. Egy idő után tovább szerettünk volna lépni, mélyebb lelki háttérként jelen lenni az életvédelmet hirdető Billings Központ mögött. Ebben az áttörés a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson történt, ahol felmerült az igény az imakör országos kiterjesztésére.

Innentől kezdve már egy éve más formában működik az imakör, amelynek online verziója is van. (…)

– Az évfordulókon túl milyen üzenete, célja van a Szent Janka-évnek?

L. K.: A Szent Janka-év mottója: Ima és misszió. Imáinkkal hálát adunk a Jóistennek eddigi ajándékaiért, és szolgálatunkhoz, missziónkhoz kérjük az Ő áldását, további kegyelmeit. Missziós küldetésünknek érezzük, hogy Szent Janka tiszteletét szélesebb körben terjesszük egyházmegyénkben, Magyarországon. Úgy gondoljuk, érezzük, hogy mást nem is tehetünk, mert, bennünk is túlcsordul az öröm a kapott kegyelmek hatására, és nem tehetünk mást, mint hogy továbbadjuk ezt az ajándékot, hogy mások is gazdagodjanak. (…)

– Beszéljünk a Szent Janka-év programjairól.

L. K.: A Szent Janka-évvel minden korosztályt szeretnénk megszólatni. Az ünnepélyes megnyitó esemény anyák napján, május 1-jén lesz, Máriapócson a római katolikus Szeplőtelen Fogantatás-templomban. Itt lehet megtekinteni a Szent Janka életét bemutató vándorkiállítást is, valamint útjára indul az Együtt az Életért Egyesület tulajdonában lévő vándorszobor, melynek neve Szobor az életért, vagy közismert nevén: A meg nem született gyermek szobra. (A szobor történetéről ITT olvashatnak.) Az ábrázoláson egy üvegből megformált, meg nem született magzat látható, aki az édesanyját vigasztalja. A szobor a kiállítással együtt a megnyitó szentmisét követően heteken át vándorol egyházmegyénkben, gyógyítja a sebeket más-más plébánián, egyházközségben. (...)

A megnyitó szentmise után a szobrot átvisszük a kegytemplomba egy hét stációból álló Családok Útja zarándoklat keretében, amelyhez az elmélkedéseket Szenes István plébános írta külön erre az alkalomra. A kegytemplomban Szent Liturgiával folytatódik a Szent Janka-év ünnepélyes megnyitója.

– Az év során milyen események erősítik még a Szent Janka-tiszteletet?

L. K.: Ebben az évben szeretnénk ismét megrendezni a 2017-ben hagyományteremtő céllal elindított, majd a világjárvány miatt megszakadt őszi életvédő konferenciák idei eseményét, amelynek aktualitását az adja, hogy a Magyarországi Billings Központ idén harmincéves lesz.

Nem titkolt vágyunk, hogy ebben az évben másokat is inspiráljunk arra, hogy helyi szinten is terjesszék Szent Janka tiszteletét. Továbbá országos lelki napot tervezünk a Billings-oktatóknak.

Kapcsolatban vagyunk a szent hatvanéves lányával, Gianna Emanuelával, akiért édesanyja az életét adta. Terveink között szerepel, hogy még a Szent Janka-évben meghívjuk őt Magyarországra.

– Az életvédelem mindannyiunkat érint. A Szent Janka-év is erre fókuszál, és talán sokakban felmerül az elhatározás, hogy csatlakoznak a Szent Janka-imakörhöz. Hogyan lehet ezt megtenni?

L. K.: Szent Janka tiszteletére indítunk egy honlapot a szentjanka.hu oldalt, napokon belül elérhető lesz, amely egy információs oldal, Európa több országában is találkozunk hasonlóval. Ennek az a célja, hogy összefogjuk azon településeket, ahol jelen van Szent Janka tisztelete a gyakorlatban.

A teljes interjú ITT olvasható.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg és fotó: Kovács Ágnes

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria