Az Ateret Kohanim szervezet tagjai elfoglaltak egy épületet Jeruzsálem keresztény negyedében

Kitekintő – 2022. március 31., csütörtök | 15:15

A jeruzsálemi egyházak vezetői feljelentést tettek egy betörés miatt, amit az Ateret Kohanim izraeli szervezet tagjai követtek el az óváros keresztény negyedében, a Jaffa kapu mellett található Hotel Petrában. A zarándokok számára fenntartott szálloda tulajdonjogának kérdése az Ateret Kohanim és a jeruzsálemi görög ortodox patriarkátus között tizennyolc éve zajló jogi vita tárgya.

A helyi sajtó szerint március 29-én a jeruzsálemi egyházak vezetői, más országok diplomáciai képviselői és muszlim személyiségek közös delegációja kereste fel a szóban forgó épületet, és szolidaritásukat fejezték ki a hotel vezetősége és alkalmazottai felé. A delegáció tagjai között jelen volt többek között III. Teofil, Jeruzsálem görög ortodox pátriárkája; Francesco Patton OFM szentföldi kusztos és Giacinto Boulos Marcuzzo püspök, a Jeruzsálemi Latin Patriarkátus palesztinai és jeruzsálemi helynöke. Az eseményen részt vett Hatem Abdel-Kader, a Jeruzsálem és a szent helyek ügyeiért felelős muszlim-keresztény bizottság főtitkára is.

Március 27-én, vasárnap az esti órákban több tucatnyian, izraeli rendőrök és az Ateret Kohanim tagjai elfoglalták a szálloda első szintjét. Az épület fenntartói szerint ez jogellenes lépés volt, hisz a vita tárgyát képező ingatlan tulajdonjogának átruházásával kapcsolatos eljárások még nem zárultak le véglegesen.

A terület Jeruzsálem keresztény negyedéhez tartozik, a város nyugati falának közelében található. Virágzó városrész – a Szent Sír-templomba látogató zarándokok és turisták révén. Itt, a jeruzsálemi óváros nyugati falának közelében, a Szent Sírt felkereső zarándokok által sűrűn látogatott helyen található Hotel Petra áll a görög ortodox patriarkátus és az Ateret Kohanim jogi vitájának középpontjában.

Az Ateret Kohanim, az izraeli telepesek mozgalmát vezető befolyásos szervezet évtizedek óta ingatlanbővítési műveletekben vesz részt Kelet-Jeruzsálemben, főként az óváros keresztény negyedében.

Amint arról a Fides hírügynökség 2020. június 26-án beszámolt, a Hotel Petra körüli tulajdonjogi vita tizennyolc éve tart. A szálloda a Hotel Imperiallal együtt a jeruzsálemi görög ortodox egyház tulajdonában volt. 2004-ben mindkét épületet eladták, ami elégedetlenséget és tiltakozást váltott ki a görög ortodox közösségben; ami végül ahhoz vezetett, hogy a Szent Szinódus a patriarkátus ingatlanjainak jogtalan eladása vádjával elmozdította hivatalából I. Iréneusz pátriárkát.

A jeruzsálemi körzeti bíróság 2017 augusztusában elutasította a görög ortodox patriarkátus arra irányuló kérelmét, hogy jogszerűtlennek nyilvánítsák az Ateret Kohanim szervezet által vásárolt három ingatlan megszerzését. A pátriárkák és a jeruzsálemi egyházak vezetői az akkor kihirdetett ítélet után aláírtak egy közös dokumentumot, amelyben felhívták a figyelmet „a Szent Város integritását veszélyeztető és a szentföldi keresztény jelenlét gyengítését célzó tudatos próbálkozásra”. A jeruzsálemi egyházak vezetői szerint e próbálkozás a kegyhelyek status quójának szabotálásában is megnyilvánul. A nyilatkozatot a jeruzsálemi pátriárkák, az egyházak és egyházi közösségek vezetői írták alá, köztük III. Teofil jeruzsálemi ortodox pátriárka és Pierbattista Pizzaballa érsek, a Jeruzsálemi Latin Patriarkátus akkori apostoli adminisztrátora. A leírtak szerint határozottan elleneznek „bármely autoritás vagy csoport” által elkövetett „minden cselekedetet”, mely megsérti és aláássa „az életünket évszázadok óta szabályozó törvényeket, egyezményeket és szabályozásokat”.

A jeruzsálemi ortodox pátriárka fellebbezést nyújtott be a 2017-ben hozott ítélet ellen az izraeli legfelsőbb bíróságnál, amely azonban 2019. június 10-én megerősítette az Ateret Kohanim szervezet megbízásából külföldi közvetítők által megvásárolt ingatlanok tulajdonosváltásának jogszerűségét.

2019 decemberében újra elővették az ügyet, miután a jeruzsálemi körzeti bíróság egyik bírója megkérdőjelezte a legfelsőbb bíróság korábbi határozatát – lehetővé téve, hogy új eljárás indulhasson a tulajdonjogi vita ügyében.

2020. június 24-én a jeruzsálemi körzeti bíróság végérvényesen elutasította a jeruzsálemi görög ortodox patriarkátus keresetét, melyben azt kérvényezik, hogy tegyék semmissé a patriarkátushoz tartozó ingatlantulajdonok az Ateret Kohanim részére történt átruházását. Úgy tűnt, hogy a jeruzsálemi körzeti bíróság döntésével véget ért az óvárosi ingatlanok eladása körüli perlekedés. A jeruzsálemi görög ortodox patriarkátus azonban megdöbbenését fejezte ki a körzeti bíróság – általa igazságtalannak tartott – határozata miatt, és jelezte azon szándékát, hogy egy újabb fellebbezés benyújtásával újra az izraeli legfelsőbb bíróság elé viszi az ügyet.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: SOS Cristianos en Siria/Facebook; Terre Sainte/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria