Az édesapákat köszöntötték Szent József ünnepe alkalmából több külhoni plébánián

Külhoni – 2019. március 23., szombat | 13:00

A határon túli egyházmegyékben is több helyen köszöntötték az édesapákat Szent József, Szűz Mária jegyese ünnepe alkalmából. A Bihar megyei Margittán és a vajdasági Magyarszentmihályon március 17-én imádkoztak az apákért.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Margittán szentmise keretében köszöntötték az édesapákat. Tóth Attila plébános vetette fel annak lehetőségét, hogy Szent József ünnepe közeledtével lehetne egy szentmisét bemutatni az édesapákért. Néhányan a férfiak közül már előre jelentkeztek a ministrálásra, illetve a lektori feladatra.

A gyerekek számára rajzpályázatot hirdetett a plébánia Apa és én címmel. A gyerekek lelkesedését és odaadását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy több mint száz alkotást készítettek. Az édesanyák ezeket a szentmise előtt kiállították, hogy mindenki megcsodálhassa őket.

A szentmise bevezetőjében Tóth Attila a híveknek beszámolt az előző napi máriapócsi férfizarándoklatról.

A homília különleges módon zajlott. A plébános felkérte a nagyváradi Kovács házaspárt, hogy tegyenek tanúságot, osszák meg az apasággal kapcsolatos gondolataikat. A házaspár azzal a történettel kezdett, hogy kisgyermekeket megkértek, hogy rajzolják le Istent. Egyes ábrázolásokon Isten szakállas volt, másokon melegítő volt rajta, míg más rajzon szemüveggel ábrázolták – a gyerekek általában a saját édesapjukat rajzolták le. Ahhoz, hogy a természetfelettihez kapcsolódjanak a gyerekek, először a természeteshez kell kapcsolódniuk – így az édesapák összekötő kapocsként tudnak szolgálni a gyermek és Isten között. Az apák példaként állnak gyermekeik előtt, ezért olyan módon kell élniük, mint a szenteknek. Szent az, aki az Isten hiteles képmása, aki elesik, feláll és továbbmegy. Az édesapáknak irgalmasnak és igazságosnak is kell lenniük.

A családos közösség tagjai meglepetést készítettek az édesapáknak. A szentmise végén minden jelen lévő gyermek kijött az oltárhoz, és felemelték a „Szeretlek, apa!” feliratot. Ezt követően a gyermekek elénekelték az ároni áldást édesapjuknak. Végül minden gyermek egy kis levelet nyújtott át édesapjának, amiben megköszönte neki a sok szeretetet, és kérte továbbra is gondoskodását.

* * *

Magyarszentmihályon Elias Ohoiledwarin SVD plébániai kormányzó mutatott be szentmisét az édesapákért. A liturgián a gyerekek is felköszöntötték az apukákat.

A szentmise végén a verbita szerzetes adott áldást az ünnepen részt vevő édesapáknak.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye; Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria